AZC Alphen wil dit seizoen met meer eigen jeugd opnieuw landskampioen worden

ALPHEN AAN DEN RIJN - Met meer eigen jeugd en meer Nederlandse jongens gaan de waterpoloërs van AZC Alphen dit seizoen een nieuwe gooi doen naar het landskampioenschap. In mei kroonde AZC zich voor het eerst in veertien jaar weer tot Nederlands kampioen.

Met op papier een iets minder sterke ploeg, vooral in de breedte, gaat AZC het dit seizoen doen. De buitenlandse doelmannen Milos Urosevic en Dylan Smith zijn gestopt, Milos Filipovic heeft dankzij zijn goede optreden in het Nederlands team op de EK waterpolo een transfer afgedwongen naar Nice (Frankrijk) en Petar Ivosevic en Tim van Gulik zijn gestopt. Dat betekent dat 'Alphense' jongens als Tim de Mey (20), Jort Stienstra (20), Nathan de Zwaan (18), Dano de Mey (18) en Stan de Mey (17) dit seizoen moeten opstaan.

'Ik ben trots op hen en ze verdienen deze kans ook. Ze werken er iedere dag heel hard voor. Deze jongens zijn de toekomst van het Nederlandse waterpolo', stelt coach Nemanja Stevanovic, die dit seizoen alleen aan het roer staat en niet meer samen met Ron van der Wild. 'Minder ervaring dit seizoen, maar een mix van jonge talentvolle jongens en ervaren spelers.'

Dit artikel gaat verder onder dit interview met Nemanja Stevanovic 

Ook heeft AZC er twee nieuwe keepers bij: de twintigjarige Frank Aarts komt over van Brandenburg en de twee jaar jongere Ted Huijsmans van Borculo. Beiden zijn doelmannen van het Nederlands team. 'Het wordt voor mij een heel ander leven. Ik zat vorig jaar nog op school en ik trainde vier keer per week bij de club', aldus Huijsmans, die zich nu fulltime op het waterpolo gaat richten en twee keer per dag traint bij AZC.

Samen met Aarts woont Huijsmans in één huis in Alphen. 'Het is een gezonde rivaliteit. We gunnen het elkaar, maar uiteraard hoop ik wel dat ik de eerste keeper word.' Verder is Tilemachos Pissas aangetrokken. De Griek, die in Alphen gaat spelen met landgenoot Andreas Miralis (Miralis volgt Van Gulik op als aanvoerder van AZC), speelde in het verleden voor onder meer de bekende Griekse club Panathinaikos.

Dit artikel gaat verder onder deze interviews met Ted Huijsmans en Tilemachos Pissas

Komend weekend staat de tweede voorronde van het Champions League op het programma voor AZC. De eerste ronde overleefde AZC. In Frankrijk gaan de Alphenaren de komende dagen proberen de derde en beslissende voorronde te bereiken. In een poule van vier moet AZC minimaal tweede zien te eindigen.

'Champions League heeft altijd meerwaarde omdat je veel wedstrijden speelt op het hoogste niveau', vindt sterkhouder Sebastiaan van Mil, die samen met Dejan Indjic, Filip Coric en Andreas Miralis het raamwerk van AZC gaat vormen. 'We zijn een ronde verder gekomen en komend weekend staan er weer drie wedstrijden op het hoogste Europese niveau op het programma.'

'Het is voor onze ploeg alleen maar goed om zo veel mogelijk Europese wedstrijden te spelen. Dat is belangrijk om goed te kunnen knallen in de Nederlandse competitie', vindt Van Mil. De voormalig international van Oranje veroverde afgelopen zondag de supercup met AZC door ZVL-1886 (voorheen De Zijl) met 13-7 te verslaan. 'De eerste prijs is binnen, hopelijk volgen de beker en de landstitel dit seizoen ook weer. Daar gaan we weer voor.'

Dit artikel gaat verder onder dit interview met Sebastiaan van Mil

Onderaan dit artikel kun je kijken naar een televisiereportage waarin Studio Alphen vooruit kijkt naar het nieuwe seizoen van AZC. In het eerste weekend van oktober staat de eerste competitiewedstrijd van de Alphenaren op het programma. Ook zijn de hoogtepunten van de supercupwedstrijd AZC Alphen - ZVL-1886 in de reportage te zien.