Bakkerij Van Kempen vraagt klanten om extra euro voor Beiroet

ALPHEN AAN DEN RIJN/KOUDEKERK AAN DEN RIJN - 'Het is natuurlijk verschrikkelijk wat er in Beiroet is gebeurd. Ik hoorde dat de graansilo's zijn vernietigd. Graan en brood staan dicht bij elkaar, dus toen we hoorden van de actie Bakkers voor Beiroet besloten we mee te doen.'

En zo worden de klanten van Mariska van Ginhoven van bakkerij Van Kempen deze vrijdag en zaterdag gevraagd om een euro extra te betalen bovenop hun aankopen. De opbrengst gaat naar Giro555, dat geld inzamelt voor noodhulp.

Vrijdag wordt een landelijke actiedag voor hulp aan Beiroet georganiseerd. In de haven van de Libanese hoofdstad ontplofte vorige week dinsdag een opslagplaats waar zo'n 2750 ton in beslag genomen ammoniumnitraat lag. Er vielen zeker 200 doden, 6000 gewonden en er worden nog honderden mensen vermist. Honderdduizenden mensen raakten dakloos.

'90 procent doet mee'

'Het is een sympathieke actie', zegt Van Ginhoven tegen Omroep West, mediapartner van Studio Alphen. Samen met haar broer is zij eigenaresse van onder meer twee bakkerijen in Alphen aan den Rijn en één in Koudekerk aan den Rijn. 'We vragen de klanten om een euro extra af te rekenen. De reacties zijn positief. In de winkel waar ik nu sta, in de Ridderhof in Alphen aan den Rijn, doet zo'n 90 procent mee.'

Hoeveel geld er in totaal al is opgehaald, weet Van Ginhoven nog niet. 'We doen dit zaterdag ook, dan is het het drukst. We hopen op een mooie opbrengst. En het totale bedrag ronden wij naar boven af.' Ook andere bakkers in Nederland doen mee aan de actie.

Lees ook: Hulpverleners USAR voldaan teruggekeerd na reddingsmissie in Beiroet: 'Mensen hoop geboden'