Bar Amsterdam houdt hoop: ‘Denk dat wij coronavirus eronder krijgen’

ALPHEN AAN DEN RIJN - 'Ik denk dat wij het coronavirus met z'n allen eronder gaan krijgen', zegt Bart Kamper optimistisch. Sinds de uitbraak in maart is de bekende Alphense discotheek Bar Amsterdam, waar hij bedrijfsleider is, gesloten. Maar Kamper gelooft erin dat het feestcafé in de Julianastraat ooit weer opengaat.

'Bij de Mexicaanse griep en SARS zijn we er ook doorheen gekomen. Iedereen heeft het over het nieuwe normaal, maar ik denk dat we gewoon weer teruggaan naar het oude normaal zodra we dit achter de rug hebben', meent Kamper.

Mede dankzij de steunpakketten van de overheid heeft Bar Amsterdam het afgelopen halfjaar overleefd. 'Dit kan niet nog een jaar gaan duren, want dan houdt het op.' De nodige nachthoreca-ondernemers in Nederland hebben inmiddels de brui eraan gegeven of zijn iets anders gaan doen. Zij zien onvoldoende perspectief.

Ander type horeca

'We hebben er van de zomer wel aan gedacht een ontheffing aan te vragen om van nachthoreca over te stappen naar een ander horecatype, om toch door te kunnen. Alleen vergt dat aanpassingen zoals een aparte in- en uitgang en je bezoekers moeten kunnen zitten', legt Kamper uit.

'Wij hebben een capaciteit van 600 mensen, dan zouden dat er tachtig kunnen zijn. Die verdiensten moet je vervolgens nog verrekenen met eventuele steunmaatregelen. Die kosten staan niet in verhouding met wat het oplevert, dat is uiteindelijk niet lonend.'

Rokersruimte

De rokersruimte in Bar Amsterdam is omgebouwd tot Café Amsterdam. Zo telt de uitgaansgelegenheid nu drie zalen. 'Dat lag al in de planning omdat per 1 april van dit jaar geen rookruimtes meer zijn toegestaan, dus dat staat los van corona. Dat hadden we naar voren gehaald omdat we toch moesten sluiten. Momenteel werken we aan de luchtbehandelingsinstallatie. Als dat klaar is voldoen we aan alle corona-eisen', besluit Kamper.