Bas Eenhoorn wil nazorg voor burgemeesters bij ramp als Ridderhofdrama

Foto: ANP

ALPHEN AAN DEN RIJN - Oud-burgemeester Bas Eenhoorn miste georganiseerde nazorg na het Ridderhofdrama in Alphen aan den Rijn. Die onthulling doet hij woensdag in het televisieprogramma EenVandaag. 'Ik lig er niet meer wakker van, maar als de optie er is om een gesprek aan te gaan dan zou ik dat wel doen', aldus Eenhoorn.

Exact 8,5 jaar geleden kwamen zes mensen om het leven bij het schietdrama in en rond winkelcentrum De Ridderhof. Eenhoorn zegt voorstander te zijn van een regeling die burgemeesters nazorg biedt. Destijds dacht hij dat niet nodig te hebben.

'Pas een aantal maanden daarna kreeg ik het gevoel: wat is er met mij? Hoe kan ik opeens zo lichtgeraakt zijn? Als mensen vroegen wat die gebeurtenis met me deed, kon ik er niet op antwoorden. Ik raakte emotioneel geblokkeerd', vertelt de voormalig burgemeester van Alphen.

Gezondheidsklachten

Uit onderzoek van geestelijk verzorger Caroline Straathof onder zeven burgemeesters blijkt dat de afhandeling van een crisis of ramp op hen grote impact kan hebben. In sommige gevallen leidt het zelfs tot gezondheidsklachten.

Straathof stelt dan ook dat het ambt als 'verhoogd risico' moet worden behandeld, waardoor het voor burgemeesters makkelijker wordt om hulp te zoeken. 'Voor politie-, brandweer- en ambulancepersoneel is geprotocolleerde nazorg geregeld. Maar waarom niet voor een burgemeester, die eigenlijk net zoveel voor zijn kiezen krijgt?', vraagt ze zich af.

Wouter de Jong, adviseur crisisbeheersing namens het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB), belooft beterschap. Volgens hem is burgemeesters in het verleden wel aangeboden om na een crisis met elkaar terug te blikken, maar was daar toen geen behoefte aan. 'Nu blijkt dat die behoefte er wel is, dus daar moeten ze zeker wat mee gaan doen.'

Vermijden

Tijdens het geven van trainingen en lezingen komt het Ridderhofdrama nog weleens ter sprake bij Eenhoorn. 'Nog steeds heb ik het gevoel dat ik daar niet helemaal goed mee uit de voeten kan. Ik probeer het ook te vermijden als mensen daarover persoonlijk worden, denk dat het in me is blijven hangen.'

Toch is hij van gedachten veranderd. Het hoort bij de functie, vond hij aanvankelijk. Inmiddels is Eenhoorn een andere mening toegedaan. 'Waarom niet even erover praten? Dat helpt, daar ben ik vast van overtuigd. Het is verstandig om er over te praten. Hoe ga je daarmee om en hoe zorg je dat je het een plek geeft.'

Lees ook: Premier Mark Rutte: ‘Blij dat procedure schietdrama Ridderhof voorbij is’