Bas Wienbelt stapt eind deze maand uit gemeenteraad: ‘Trots op stationsgebied’

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Nog één gemeenteraadsvergadering en dan zit het erop voor Bas Wienbelt. Om gezondheidsredenen stapt het VVD-raadslid over een kleine twee weken uit de lokale politiek. 'Ik kijk er met heel veel plezier op terug', zegt de vicevoorzitter van de gemeenteraad in het radioprogramma Studio Alphen Politiek.

'Ik ben diabeet. Diabetes had ik vroeger ook al toen ik wethouder was en dat was de hoofdreden dat ik destijds terugtrad als wethouder. Als diabeet moet je regelmatig leven en dat lukt als wethouder niet', verklaart Wienbelt. 'Als raadslid ben ik iemand die tijdens het debat veel nadenkt en dan heb ik veel suikers nodig. Maar dat heb ik tijdens het debat niet altijd in de gaten.'

Zijn diabetes, in combinatie met een nieuwe ingrijpende rugoperatie - inclusief langdurige revalidatie - die Wienbelt te wachten staat, heeft hem doen besluiten om te stoppen.

'Ik had geen idee toen ik wethouder werd'

In 2001 wordt Wienbelt als commissielid van de gemeenteraad benaderd om wethouder te worden. 'Stan Lyczak trad destijds af', herinnert Wienbelt zich. 'De fractievoorzitter benaderde mij en zei dat hij dacht dat ik dit goed zou kunnen.' En zo wordt Wienbelt, als marine-officier, wethouder. 'Ik had geen idee toen ik wethouder werd. Je wordt toch een beetje in het diepe gegooid. Maar het is mij uitstekend bevallen.'

Onder andere ruimtelijke ordening, woningbouw, zorg en grondexploitaties heeft Wienbelt tussen 2001 en 2006 als portefeuilles. 'Ik was verantwoordelijk voor de bouw van het huidige stadhuis en de ontwikkeling van het stationsgebied.' Sindsdien fietst Wienbelt trots van de ene kant naar de andere kant van het treinspoor. 'De locatie leende zich uitstekend voor wat er gebouwd is. Het vergde erg veel onderhandelingen met de NS, maar het is gelukt.'

Wienbelt wilde in 2018 al stoppen

Als Wienbelt in 2006 het wethouderschap neerlegt, neemt hij plaats in de gemeenteraad. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 wil de zeventiger eigenlijk stoppen. 'Ik heb toen tegen het partijbestuur gezegd dat ik het wel mooi vond. Maar de nieuwe fractie was dermate nieuw, dat ik me heb laten overhalen om toch door te gaan. En ik heb mij altijd heel plezier gevoeld in de fractie', aldus een van de langstzittende raadsleden.

Wat laat u achter in Alphen aan den Rijn?, is de laatste vraag van het interview. 'Een hele dynamische gemeente waar een hoop gebeurt, maar waar meerdere forse uitdagingen liggen. De stadsontwikkeling is bijna voltooid, maar als je kijkt naar de woningbouw, ligt daar nog een forse opgave', besluit Wienbelt.

Hieronder is het radio-interview met Bas Wienbelt te beluisteren. Studio Alphen Politiek wordt iedere zondag van 13.00 tot 14.00 uur uitgezonden op Studio Alphen.