Bedrijven hoeven geen toestemming aan gemeente te vragen om te heropenen

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Bedrijven uit de gemeente Alphen aan den Rijn hoeven niet bij de gemeente aan te kloppen om hun heropeningsplan te laten goedkeuren. De richtlijnen van de brancheorganisaties zullen de leidraad vormen.

'Ondernemers moeten er wel rekening mee houden dat de gemeente naar hen toe kan komen en hen kan aanspreken op het moment dat ze in hun zaak de dingen niet op orde hebben', licht burgemeester Liesbeth Spies (CDA) toe in haar wekelijkse interview met Studio Alphen over de coronacrisis.

'We geven het vertrouwen aan de voorkant. De afgelopen acht weken is ook gebleken dat de Nederlandse samenleving heel goed aankan. We controleren achteraf. En dat betekent ook dat als dingen niet in orde zijn, we ook handhavend kunnen optreden.'

Welke bedrijven en instellingen mogen vanaf maandag weer open?

  • Kinderen: (speciaal) basisonderwijs dag- en gastouderopvang, scouting-, cultuur-, kunst- en andere jeugdverenigingen.

  • Contactberoepen: rijscholen, (para)medische beroepen (onder meer diëtist, masseur, ergotherapeut, tandprotheticus), medewerkers in de uiterlijke verzorging (onder meer kapper, schoonheidsspecialist, pedicure) en alternatieve geneeswijzen (onder meer acupuncturist, homeopaat).

  • Openbare voorzieningen: bibliotheken en zwembaden.