Bedrijven laten zich niet zomaar wegsturen in Rijnhaven-Oost

ALPHEN AAN DEN RIJN - Twee bedrijven die moeten vertrekken uit de Rijnhaven, laten zich niet zomaar wegsturen. De gemeente wil woningen bouwen aan de oostzijde, maar moet voor zandhandel Van der Waal en mengvoerbedrijf Van der Bijl een nieuwe locatie vinden. Na tien jaar is dat nog niet gelukt, meldt AD Groene Hart. Maandag kwam de kwestie voor bij de bestuursrechter. 

De gemeente wil Rijnhaven-Oost ontwikkelen naar een gebied waar wonen, werken en recreatie hand in hand gaan. Op termijn moeten er zo'n zevenhonderd woningen worden gebouwd. Eerder werden Energieweg 37 tot en met 69 al gekocht door de gemeente, Vink Bouw en BPD.

Nog geen goed alternatief

Om met de nieuwbouw te kunnen starten zijn ook de percelen van Van der Waal en Van der Bijl nodig. Volgens de bedrijven is er nog geen passende alternatieve locatie gevonden. Er moeten laad- en losmogelijkheden zijn, daarom moet het nieuwe terrein langs het water liggen. De gemeente geeft aan tot een akkoord te willen komen, maar de bedrijven desnoods te onteigenen. 

'Zolang een nieuwe locatie niet aan het water ligt, geeft het ons geen garantie op voortbestaan van het bedrijf', aldus één van de advocaten. 'Dan heeft de gemeenteraad niet aan haar opdracht voldaan. Want als er geen alternatieve locatie is als je moet verhuizen, ben je niet gecompenseerd.'

Over zes weken is de uitspraak in deze zaak.