Bedrijven verhuizen (van ITC-terrein) naar PCT-terrein voor doorontwikkeling sierteelt

BOSKOOP/HAZERSWOUDE-DORP - Op het Boskoops-Hazerswoudse PCT-terrein, aangrenzend aan het ITC-terrein, mogen ook niet-pot- en containerteelt gerelateerde bedrijven zich gaan vestigen. Dat is het voorstel van wethouder Kees van Velzen (CDA). Op die manier kunnen ondernemers verhuizen en uitbreiden, maar kan ook het ITC-terrein gemoderniseerd worden.

'Het ITC-terrein (International Trade Centre) is dertig tot veertig jaar oud en ontwikkeld voor de boomteelt. Grote vrachtwagens vinden niet makkelijk hun weg en grote bedrijven willen uitbreiden maar kunnen dat niet', legt Van Velzen uit. Door bedrijven te verhuizen naar het PCT-terrein (Pot- en Containerteeltterrein) kunnen bedrijven wel groeien en wordt er ruimte gemaakt op het ITC-terrein.

Als bedrijven van het ITC-terrein verhuizen naar het PCT-terrein kunnen de verouderde panden, de te kleine kavels en de achterhaalde infrastructuur worden aangepakt. 'Op het PCT-terrein kunnen bedrijven de uitbreiding vinden die ze nodig hebben. Anderzijds is de buurman van het bedrijf dat gaat verhuizen ook blij, want hij heeft dan ook ruimte om uit te breiden', rekent Van Velzen voor.

Het artikel gaat verder onder dit radio-interview met wethouder Kees van Velzen (CDA) 

Om dit alles mogelijk te maken, moet wel het bestemmingsplan voor het PCT-terrein (inclusief Green Tech Valley) worden aangepast. 'Vroeger was het lijntje heel scherp. Dit mag wel op deze kavel en dit niet. Dat wordt iets soepeler', aldus Van Velzen. Een bedrijf dat wel Greenport Boskoop-gerelateerd is maar niet in de pot- of containerteelt zit, mag zich daar niet vestigen. Dat gaat wijzigen. 'De verdeling moet 50%-50% blijven. Maar nu is per kavel bepaald wat wel en niet mag, die verdeling hanteren we straks op basis van het gehele gebied. Grond ruilen met de buren kan dan.'

SGP plaatst vraagtekens. 'Het terrein is bedoeld voor pot- en containerteelt. Dat is nooit van de grond gekomen en nu gaat de gemeente het terrein op deze wijze doorontwikkelen', start raadslid Hans van Kuijk (SGP) zijn betoog, verwijzend naar bedrijven die handelen in krijtmachines of zonnepanelen, waar de haakjes naar de sierteelt wel heel klein zijn. 'Op een gegeven moment is het niet meer sierteelt gerelateerd, het moet geen algemeen bedrijventerrein worden.' Al ziet ook Van Kuijk dat de doorontwikkeling noodzakelijk is. 'Dat is hard nodig voor het ITC-terrein.'

Het artikel gaat verder onder dit radio-interview met raadslid Hans van Kuijk (SGP)

De gemeenteraad werd donderdagavond bijgepraat tijdens een informatiemarkt. In december debatteerd de gemeenteraad over het voorstel van Van Velzen.

Hieronder kun je alle radio-interviews nog eens beluisteren