Begrip én boosheid over komst elektriciteitsstation: ‘Burger wordt belazerd’

Foto: Studio Alphen
Foto: Studio Alphen
Foto: Qirion
Foto: Qirion

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - Dát er een groot elektriciteitsstation in de regio (bij) moet worden gebouwd, zeggen veel inwoners van Hazerswoude-Rijndijk wel te begrijpen. Maar in 'hun' Barrepolder? Daar weigeren sommige omwonenden zich zomaar bij neer te leggen, zo is gebleken tijdens een inloopavond van de initiatiefnemers.

Enkele tientallen buurtbewoners zijn maandag naar dorpshuis Pleyn 68 gekomen om zich bij te laten praten over de plannen. Het is geen klassikale bijeenkomst, maar een ruim vier uur durende inloop, waarbij zowel netbeheerders Liander en TenneT als de gemeente Alphen aan den Rijn vragen beantwoorden.

Amicaal handenschuddend komt John de Wit (65) halverwege het buurthuis binnenlopen. Maar terwijl er in kleine groepjes wordt gesproken, verheft hij zijn stem zodanig dat iedereen hem kan horen. 'Jullie geven valse inlichtingen. Ik ga naar huis', briest De Wit, naast omwonende ook eigenaar van een vlakbij gevestigd hoveniersbedrijf.

'Wees eerlijk en transparant'

Woordvoerders van de gemeente en projectmedewerkers van beide netbeheerders proberen op hem in te praten. Aanvankelijk tevergeefs. 'Hier ga ik niet op in', vuurt hij stekelig terug. 'Dit kan gewoon niet. De burger wordt belazerd.' Uiteindelijk besluit De Wit, die later aankondigt bezwaren in te gaan dienen tegen de plannen, alsnog te blijven om zijn grieven te uiten.

Duidelijk is wel dat de ondernemer, die meer dan tachtig man in dienst heeft, de manier waarop buurbewoners worden voorgelicht hekelt. 'Je moet er niet omheen draaien, je moet gewoon eerlijk wezen. Waar gaan jullie de weg ontsluiten? Hoeveel decibel geluid zal er te horen zijn? Weten we dat zeker? Houden we wel een open doorkijk? Wees eerlijk en transparant.'

Fossiele brandstoffen ingeruild

De beoogde komst van het nieuwe elektriciteitsstation heeft alles te maken met de zogenoemde energietransitie. Daarbij worden fossiele brandstoffen (aardgas, aardolie, steenkool) steeds meer ingeruild voor energie uit hernieuwbare bronnen (groen gas, wind- of zonne-energie).

Om het oplopende aantal inwoners en ondernemingen in de regio Holland-Rijnland van stroom te kunnen voorzien, moet het netwerk van Liander en TenneT worden versterkt. 'Als we van het gas af gaan, hebben we vier keer zoveel elektriciteit nodig', legt een woordvoerster van de netbeheerders uit.

Zes gemeenten bediend

Verschillende locaties in Hazerswoude-Rijndijk zijn de revue gepasseerd. Daarbij heeft de Barrepolder technisch, landschappelijk en planologisch de voorkeur gekregen boven de Groenendijkse Polder. Met het nieuwe elektriciteitsstation worden zes gemeenten bediend: Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem, Leiden, Leiderdorp, Voorschoten en Zoeterwoude.

'Zie het als een heel grote meterkast', beschrijft hoofdingenieur Marc Stam het hoogspanningsstation. 'Maar dan met behalve meer energie en vermogen ook iets meer intelligentie. Hiermee kunnen we grote stroomstoringen (zoals onlangs tienduizenden huishoudens werden getroffen, red.) in de toekomst voorkomen.'

'Vogels krijgen klaarblijkelijk meer bescherming dan mensen'

Het elektriciteitsstation krijgt een oppervlakte van ongeveer zes hectare en wordt daarmee het grootste in de regio Holland-Rijnland. De gebouwen worden maximaal twaalf meter hoog, de zogeheten bliksemspitsen (een soort antennes ter bescherming voor inslag) hoogstens 24 meter.

'Ik had het elektriciteitsstation liever ergens anders gehad', zegt Jos van der Zwaan (74), die op zo'n 200 meter afstand van de beoogde locatie woont. 'Maar ik snap wel dat het nodig is. En de geluidsoverlast valt heel erg mee, daar was ik nog het meest bezorgd over. Nee, ik ga me niet verzetten. Ik denk ook aan de volgende generaties.'

'Uitzicht wordt verpest'

Een 10-jarig jochie, dat in het dorpshuis op zijn ouders wacht, denkt er totaal anders over. 'Stom', noemt hij de gepresenteerde plannen. 'Ons uitzicht wordt verpest. En ik heb geen zin in irritant gezoem.' Ria Paardekooper (68) is ook niet blij met de komst van een hoogspanningsstation. 'Maar het zal waarschijnlijk nodig', reageert ze schouderophalend.

Als voormalig bestuurslid van het lokale dorpsoverleg heeft ze ook meegemaakt dat er onder meer hoogspanningsmasten en een hsl-traject in Hazerswoude-Rijndijk zijn gekomen. 'Het lijkt wel of heel veel hier in de omgeving moet gebeuren. Of ik dat onterecht vind? Eigenlijk wel, ja.'

Hoewel het Alphens gemeentebestuur er volledig achter staat, is de komst van een elektriciteitsstation geen uitgemaakte zaak. Eerst moet een procedure worden opgestart om het bestemmingsplan aan te passen. Vervolgens bepaalt de gemeenteraad of de plannen definitief door kunnen gaan. Als dat het geval is, kan de bouw op z'n vroegst in 2029 worden afgerond.

Volgens een 63-jarige man, die niet met naam genoemd wil worden, zijn omwonenden 'rijkelijk laat' bij de plannen betrokken. 'Het participatietraject verdient geen schoonheidsprijs', beweert hij stellig. 'Alphen dumpt dit gewoon bij ons in de voortuin. En waarom? Onder de N11 kan het niet, want dat is vogelweidegebied. Vogels krijgen klaarblijkelijk meer bescherming dan mensen.'

Voor ondernemer John de Wit vormt de aanleg van een elektriciteitsstation op zich niet het grootste bezwaar. 'Ik vind ook dat het er moet komen, maar wel in goed overleg.' Wanneer hij ten slotte de moeder van het 10-jarig jochie wil waarschuwen voor mogelijke gevolgen, antwoordt zij gedecideerd: 'Ik zit aan de goede kant. Bij de vogeltjes...'

Lees ook: Mega-operatie: hoogspanningsinstallaties van 30 ton op plek gehesen