Benoeming Peter de Knijff tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

ALPHEN AAN DEN RIJN - Peter de Knijff is maandagavond benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De oud-Alphenaar, hoogleraar populatie- en evolutionaire genetica bij het Leids Universitair Medisch Centrum, ontving de onderscheiding uit handen van burgemeester Liesbeth Spies.

De Knijff is sinds 2005 hoogleraar bij de afdeling Humane Genetica. Hij is een van de grondleggers van het forensisch gebruik van variabele DNA kenmerken op het menselijke Y-chromosoom en een pionier in het gebruik van Next-Generation Sequencing voor de forensische genetica.

Als geneticus bestudeerde De Knijff de complexe interactie tussen evolutie en migratie en de gevolgen daarvan. Voor de gezondheidszorg kan populatiegenetica van groot belang zijn om beter te begrijpen of en hoe populatie genetische variatie belangrijk kan zijn bij bijvoorbeeld de keuze van medicatie.

Grote maatschappelijke bijdrage

Het onderzoek van Peter de Knijff is niet alleen fundamenteel genetisch van aard, maar ook gericht op het ontwikkelen van nieuwe forensische DNA-analyse technieken. Hij heeft, op basis van (contra)expertise, een aanmerkelijke rol gespeeld bij enkele belangrijke Nederlandse forensische processen. Als onafhankelijke getuige-deskundige heeft De Knijff een grote maatschappelijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en educatie van het Nederlandse forensisch landschap.

Peter de Knijff woont inmiddels in Noordwijk, maar woonde ten tijde van de aanvraag van de koninklijke onderscheiding nog in Alphen aan den Rijn.