Benthuizenaren uiten zorgen over nieuwe plannen voor dorpshuis De Tas

BENTHUIZEN - Inwoners van Benthuizen maken zich zorgen over de nieuwe plannen voor dorpshuis De Tas. Ze zijn bang dat de huidige uitbater moet vertrekken, zodra de plannen van de gemeente Alphen aan den Rijn klaar zijn.

In 2019 heeft de gemeente besloten het beleid rond dorps- en buurthuizen te herijken. Daarin is onder andere vastgelegd dat de beheerder of exploitant een professionele stichting of een stichting bestaande uit inwoners van het dorp moet zijn. In Benthuizen is gekozen voor het laatste, waarbij inwoners met een stichting de kar willen trekken.

Maandagavond stond een overleg gepland tussen de stichting en de gemeente Alphen aan den Rijn. Aansluitend maakten dorpsbewoners hun zorgen kenbaar bij het dorpshuis. 'Het is nu een gezellige en informele plek voor jong en oud', zegt één van de inwoners. 'Doordat de beheerders voor velen bekend zijn, is de inloop laagdrempelig. De nieuwe plannen dreigen dit te veranderen.'

'Op straat gezet'

Rein Kamphuis woont al veertig jaar in het dorp en runt inmiddels zeven jaar het dorpshuis aan De Dam. 'Ik heb de hele fase van herijking meegemaakt, wij zouden uiteindelijk de commerciële kant van het dorpshuis voor onze rekening gaan nemen. De bar, de eetgelegenheid', zegt Kamphuis. Volgens hem dreigt een maatschappelijke organisatie dit binnenkort over te gaan nemen.

'Dat betekent dat wij op straat gezet worden. Daar is het dorp tegen in opstand gekomen, omdat ze vinden dat een dorpshuis door de inwoners zelf gerund moet worden en niet door buitenstaanders', vervolgt Kamphuis. 'Dan ben je namelijk niet meer in je huiskamer, maar dan ben je op visite.' Met de mogelijke komst van een maatschappelijke organisatie dreigt volgens hem ook de sociale controle in en rond het dorpshuis te verdwijnen.

'Nog even afwachten'

Volgens een woordvoerder van de gemeente Alphen zijn de gesprekken met de stichting nog in volle gang. 'Nog even afwachten', noemt een woordvoerder het.