Bericht over openstaande vaccinatieafspraken in Alphen leidt tot veel verbazing

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een bericht over lege plekken in de agenda van de Alphense vaccinatielocatie zorgde dinsdagmiddag voor flink wat verbazing en ophef. Het bericht op Twitter werd vele malen gedeeld door mensen die zich afvragen waarom het niet storm loopt voor de beschikbare plekken.

Adam Cohen stuurde het bericht dinsdagmiddag de wereld in. 'Groeten uit het vaccinatiecentrum in Alphen. We hebben nog wel wat capaciteit over om te prikken. En ook genoeg vaccin. Waar blijven de armen om het in te spuiten?', valt te lezen in zijn tweet. Cohen is hoogleraar Klinische Farmacologie aan de Universiteit Leiden en is als arts aanwezig in de vaccinatielocatie van GGD Hollands Midden.

Honderden mensen deelden en reageerden op het bericht. Het overgrote deel meldt dat zij zich graag aanmelden voor de lege plekken in de agenda. 'Ik heb daar een afspraak over vier weken, maar kan nu op de fiets springen', schrijft iemand.

AstraZeneca

Later op de middag reageert GGD Hollands Midden op de collectieve verbazing. De lege gaten in de agenda betreffen afspraken voor het AstraZeneca-vaccin. 'We zien dat de afsprakenslots voor dit vaccin niet vol zitten. Er is dus nog plek voor zorgmedewerkers om een afspraak te maken', meldt de GGD in een bericht. 

Een duidelijke oorzaak voor het gedeeltelijk leeg blijven van de agenda, weet de GGD niet. 'Dit kan te maken hebben met een lagere vaccinatiebereidheid of dat de meeste zorgmedewerkers inmiddels gevaccineerd zijn.' Hoe het mogelijk zou zijn dat de GGD niet exact weet hoeveel zorgmedewerkers er inmiddels zijn gevaccineerd, wordt verder niet toegelicht.

Overcapaciteit

Even later geeft ook demissionair minister Hugo de Jonge een toelichting. 'Niet alleen in Alphen, maar overal hebben we overcapaciteit', schrijft De Jonge. De overheid doet dat bewust, zodat de vaccinatielocaties goed functioneren zodra er grotere leveringen coronavaccins beschikbaar zijn.

GGD Hollands Midden voegt nog toe dat het AstraZeneca-vaccin lang houdbaar is. 'Het is dus niet zo dat dit vaccin wordt verspild', aldus de gezondheidsdienst.