Besluit over Scheepvaartmuseum Archeon voor onbepaalde tijd uitgesteld

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het ziet er voorlopig niet naaruit dat duidelijk wordt of het Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum in het Alphense Archeon gaat komen. De besluitvorming is voor onbepaalde tijd uitgesteld, schrijft verantwoordelijk wethouder Kees van Velzen (CDA) in een brief aan de gemeenteraad.

Een halfjaar geleden meldde het college van burgemeester en wethouders dat eind dit jaar de knoop moet worden doorgehakt. Er waren twijfels over de geprognosticeerde bezoekersaantallen en exploitatiebegroting. Ook was de governance niet op orde. Dat alles is tot op de dag van vandaag nog niet geregeld.

Dat Archeon de governance, oftewel de bestuurlijke organisatiestructuur, aanpast is volgens Van Velzen van cruciaal belang wil het museumpark in aanmerking komen voor (inter)nationale subsidies en fondsen. De wethouder schetst dat de vof (vennootschap onder firma) die boven Archeon zit, het park moet overdragen aan de stichting Archeon. Die stichting heeft als doel om de toeristische trekpleister in stand te houden. De vof kan vervolgens wel betrokken blijven bij de exploitatie.

'Ik moet constateren dat dit nog niet is gelukt, maar die governance zou zomaar over een paar weken wel geregeld kunnen zijn', zegt Van Velzen. 'Zodra die governance is geregeld, kan Archeon subsidie- en fondsenaanvragen uitdoen.' Als duidelijk is hoeveel externe financiering Archeon vindt, kan een besluit genomen worden.

Kapers op de kust

Wethouder Van Velzen zegt bewust geen nieuwe deadline te stellen aan Archeon. 'De grote vraag is of Archeon, Avifauna en het theater na corona sowieso nog een normale exploitatie kunnen dragen of dat een grote verandering in de bedrijfsvoering nodig is. Die vraag weet niemand te beantwoorden, ook weet niemand wanneer 'na corona' is. We gaan de zaak niet onder druk zetten.'

Het duurt nog ongeveer twee jaar voordat de eeuwenoude Zwammerdamschepen, de publiekstrekkers in het beoogde scheepvaartmuseum, gerestaureerd zijn en aan het publiek getoond kunnen worden.

Andere kapers die de schepen willen huisvesten, zijn volgens Van Velzen niet op de kust. 'Ik maak mij meer zorgen over of wij over twee jaar een plek hebben om die schepen neer te zetten. Het kan niet zo zijn dat voor miljoenen euro's schepen worden gerestaureerd om tentoon te stellen en dat er zometeen geen plek voor ze is.'

Lees ook: Nieuwe weg en parkeerterrein Archeon, nog geen plan uitbreiding