Betere waterkwaliteit Omloopkanaal door drijvende eilanden en Boskoopse schouw

ALPHEN AAN DEN RIJN - Tien drijvende eilanden en een Boskoopse schouw, beplant met Boskoops groen, sieren sinds dinsdag 31 augustus het Omloopkanaal in het stadscentrum van Alphen aan den Rijn. Het drijvend groen moet de waterkwaliteit verbeteren.

Dit plan bedachten het Hoogheemraadschap van Rijnland en Gemeente Alphen aan den Rijn samen met leerlingen van het Groene Hart College. De wortels van de beplanting op de eilandjes en op de schouw groeien namelijk door onder water. De waterplanten worden een schuilplaats voor vis en de wortels nemen voedsel op uit het water wat de waterkwaliteit verbetert. Dinsdag 31 augustus beplantten bewoners en ondernemers uit de Julianastraat, Castellumstraat en de Paradjijslaan samen de eilanden en de schouw. Vervolgens lieten zij de eilanden en de boot te water.

Vergroening stadshart

Met de vergroening van het Omloopkanaal is weer een stap gezet in de vergroening van het stadshart. Meer groen zorgt ook voor een gezondere stad die beter voorbereid is op een veranderend klimaat met extremer weer, zoals stortbuien, hitte en droogte. Groen zorgt voor meer koelte en is beter voor de biodiversiteit; de bijen en de vogels. Ook blijkt uit onderzoek dat een groene leefomgeving gezonder is voor mensen.

Boskoopse schouw

Tijdens de Romeinse periode bestond op bijna dezelfde plek als het Omloopkanaal waarschijnlijk ook een gracht. De Romeinen gebruikten deze als verdediging van hun kamp Albania. Het kanaal sloot aan op veenstroompjes in de omgeving. In Boskoop varen nog steeds Boskoopse schouwen. Zij vervoeren verse grond naar de kwekerijen. Deze schouwen hebben hetzelfde DNA als de opgegraven en gerestaureerde Zwammerdamschepen die de Romeinen gebruikten voor hun transport.