Gepubliceerd op 17 Januari 2019 om 10.20 uur

Bewoners Edelstenenbuurt: ‘Inbreng van bewoners wordt niet gewaardeerd’

ALPHEN AAN DEN RIJN - Hoewel er in de afgelopen maanden geen noemenswaardige incidenten zijn gebeurd in de Edelstenenbuurt, is een groep betrokken buurtbewoners niet te spreken over de manier waarop de gemeente de overlast aanpakt. Wijkvereniging De Blije Wijk is van mening dat de ‘ogen en oren van de wijk’ niet worden betrokken bij het plan van aanpak.

Vorige zomer vonden er verschillende incidenten plaats rond de Diamantstraat en het Topaasplantsoen. De gemeente kondigde een integrale aanpak aan voor de buurt. Samen met onder andere de politie, woningcorporatie Woonforte en jongerenwerkers moeten de problemen worden aangepakt. Uit een eerste evaluatie blijkt volgens het college van burgemeester en wethouders dat die aanpak zijn vruchten afwerpt. ‘De rust is teruggekeerd en we zijn tevreden met dit resultaat’, zei burgemeester Liesbeth Spies dinsdag.

Joke Amelunxen van wijkvereniging De Blije Wijk bevestigt dat er in de afgelopen maanden geen noemenswaardige incidenten hebben plaatsgevonden. ‘Rond oud en nieuw hebben we wel melding gemaakt van het afsteken van zeer zwaar vuurwerk’, zegt Amelunxen. ‘Los van dat zijn we teleurgesteld in de gang van zaken, wij zijn tot op heden nog niet betrokken bij de integrale aanpak. Dit is niet van buiten naar binnen werken, zoals de gemeente zegt te willen werken.’

‘Niet gewaardeerd’

Vrijwilligers van De Blije Wijk zetten zich al vijf jaar in om de problematiek in de Edelstenenbuurt aan te pakken en bewoners met elkaar te verbinden. In een brief heeft de vereniging haar ongenoegen over de gang van zaken uitgesproken. ‘Uit dit alles moeten wij helaas concluderen dat de inbreng van de bewoners niet gewaardeerd wordt en dat derhalve beëindiging van onze activiteiten ernstig overwogen wordt’, valt te lezen in de brief die onder andere naar de Alphense gemeenteraad is verstuurd.

Volgens Amelunxen waarschuwden de betrokken bewoners al voor de incidenten van afgelopen zomer dat de situatie verhit begon te raken. ‘We wonen hier, we zijn betrokken bij de buurt en weten wat er speelt. Juist om die reden leek het ons waardevol als we betrokken zouden worden.’ Een woordvoerder van de gemeente Alphen aan den Rijn laat desgevraagd weten dat de inspanningen van De Blije Wijk juist wel gewaardeerd worden: ‘Betrokken bewoners die hun best doen om een wijk te verbeteren, die waarderen we enorm en hebben we uiteraard nodig.’

De integrale aanpak bestaat uit verschillende fasen, waarbij maatregelen worden getroffen op de korte, middellange en lange termijn. ‘Met professionals van verschillende partijen hebben we op korte termijn actie ondernomen, bijvoorbeeld het vaker opruimen van zwerfafval in de wijk. Partijen zoals De Blije Wijk worden uiteraard betrokken bij de verdere verbetering van de wijk en de uitvoering van de integrale aanpak’, zegt de gemeentewoordvoerder.

Zomerperiode

Burgemeester Spies meldde dinsdag al dat komende zomer moet blijken of de maatregelen een echte oplossing bieden. ‘Dan wordt het weer drukker buiten en met het lekkere weer zullen dan meer mensen buiten zijn dan nu in de wintermaanden het geval is’, aldus Spies.

Lees ook: ‘Rust teruggekeerd in Edelstenenbuurt na zomer vol overlast en incidenten’

De Diamantstraat in Alphen aan den Rijn (foto: Studio Alphen)

advertentie
 
advertentie