Bewoners Noorderkeerkring 1 juli op straat: sommigen hebben nog geen andere woonruimte

ALPHEN AAN DEN RIJN - Bewoners van de voormalige GGZ-kliniek aan de Noorderkeerkring in Alphen aan den Rijn moeten op 1 juli weg zijn uit het pand. Het college van burgemeester en wethouders zei eerder hun best te gaan doen om andere woonruimtes voor hen te regelen. Dat is deels gelukt, maar voor veertien bewoners is er nog geen andere woonruimte gevonden.

Woningcorporatie Woonforte meldt dat zowel Woonforte als Villex (het bedrijf dat de tijdelijke verhuur voor haar rekening neemt) 'er alles aan doen' om bewoners die zich hebben aangemeld voor overplaatsing te helpen aan een andere tijdelijke woning. Onder andere negen woningen in De Jozef in Alphen aan den Rijn zijn daarvoor ter beschikking gesteld.

Van de resterende bewoners in het pand hebben er 27 een overplaatsingsverzoek ingediend. Twee van hen hebben een schriftelijke afwijzing gekregen vanwege 'niet goed huurderschap'. Negen zouden er overgeplaatst kunnen worden naar De Jozef. Dat zou inhouden dat voor nog veertien anderen geen andere woonruimte beschikbaar is.

Terugvaladres

Verder geeft Woonforte aan dat zowel de woningcorporatie als Villex niet verplicht zijn om de huurders te herhuisvesten. 'Bij de aanvang van de huurovereenkomst hebben de huurders een terugvaladres moeten opgeven zodat er een alternatief is als de tijdelijke verhuur is beëindigd', schrijft de woningcorporatie in een brief aan de Alphense politiek. Een terugvaladres is een adres of persoon waar gewoond kan worden als het tijdelijke huurcontract wordt beëindigd.

Woonforte meldt daarnaast dat de huurders van Villex vooraf wisten dat het pand tijdelijk verhuurd werd en dat de gemeentelijke vergunning voor twee jaar was afgegeven. Die vergunning loopt op 1 juli 2022 af.

Oekraïense vluchtelingen

Voordat het pand aan de Noorderkeerkring gesloopt wordt, gaat het gebruikt worden als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. De huidige bewoners van het pand opperden het plan om hen voorlopig samen te laten wonen met de vluchtelingen, totdat zij een andere woonruimte hebben gevonden. Meerdere bewoners vertelden daar voorstander van te zijn tijdens een gemeenteraadsvergadering vorige maand.

Dat gaat om juridische redenen niet gebeuren. Bij verlenging van de tijdelijke huurovereenkomsten van de huidige bewoners, komen zij onder de huurbescherming te vallen. 'Dit betekent dat de huurder dan recht heeft op vervangende woonruimte (met voorrang) en verhuisvergoeding', meldt Woonforte. 'Gedeelde huur met mensen uit Oekraïne is om die reden voor Woonforte en Villex niet aan de orde.'