Bezetting van Boskoopse ‘ophefbrug’ duurt zaterdag één uur

Foto: Jeron Groeneveld

BOSKOOP - De bezetting van de hefbrug in Boskoop gaat zaterdag door. De initiatiefnemers van de actie waren van plan om de brug drie uur lang te bezetten, dat is in overleg met gemeente en provincie teruggeschroefd naar één uur.

'Helaas, maar het wordt wel super', zegt initiatiefnemer David Moerings. Tussen 12.30 en 13.30 uur wordt de hefbrug bezet. Tijdens dat uur is de brug niet toegankelijk voor het scheepvaart- en gemotoriseerd wegverkeer. Met muziek en drankjes wordt de ludieke actie compleet gemaakt.

Met de bezetting van de brug vragen Boskopers aandacht voor de verkeersproblematiek in het dorp. De vele openingen van de hefbrug leiden volgens Moerings en andere inwoners tot gevaarlijke verkeerssituaties. 'Er ontstaan situaties die voor niemand goed zijn. Vrachtwagens keren en scooters en fietsers piepen overal tussendoor.' 

Beroepsvaart heeft voorrang

Soms staat de hefbrug dertig minuten per uur open. De provincie Zuid-Holland wijkt ondanks aandringen van inwoners en de gemeente Alphen niet van zijn standpunt: de beroepsvaart heeft te allen tijde voorrang op het wegverkeer. En dus moeten Boskopers vaak wachten voor de brug.

Lees ook: Boskoop voert actie om hefbrug: situaties die voor niemand goed zijn