Bijna alle scholen doen mee aan fietsexamens: vrijwel iedereen geslaagd

Foto: Facebook VVN Afdeling Alphen aan den Rijn

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – De afgelopen weken hebben leerlingen van bijna alle scholen in de gemeente het praktisch verkeersexamen afgelegd. Een kleine 900 kinderen heeft het examen op de fiets afgelegd. Een handvol leerlingen is niet geslaagd.

In de hele gemeente zijn de fietsexamens in mei en juni gehouden. Bij het praktische examen moeten de leerlingen een route fietsen en zich daarbij aan de verkeersregels houden. Onderweg zitten vrijwilligers, meestal ouders, met een iPad die daarop afvinken of de leerlingen zich goed en veilig gedragen.

In Alphen aan den Rijn, Aarlanderveen en Zwammerdam deden 553 leerlingen mee. In Hazerswoude-Rijndijk waren dat er 106. Boskoop had 177 fietsers. Benthuizen had er 35 en Hazerswoude-Dorp had 45 deelnemers. Uiteindelijk hebben vier kinderen het examen niet gehaald en een leerling is niet beoordeeld omdat hij onderweg teveel posten heeft gemist.

In de remmen

Onder de niet geslaagde leerlingen zijn er twee die het wel heel bont maakten. Een van hen reed bij de eerste controlepost met een flinke snelheid de weg op en moest vol in de remmen. Hij stond halverwege de weg stil. De ander gaf een paar keer geen richting aan, keek niet achterom en nam wel heel ruime bochten.

Lees ook: Alphen aan den Rijn wil Fietshart van Holland worden, startschot pilot verhuur twee elektrische fietsen