Blauwalg duikt vaker op als gevolg van opwarming aarde

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Wil je afkoelen in een plas of een meer? Let dan goed op, want in steeds meer buitenwateren duikt blauwalg op en daar kun je goed ziek van worden. Dedmer van de Waal onderzoekt de groene waas in het water. 'Door de opwarming van de aarde krijgt de blauwalg meer ruimte in het water om te groeien.'

'Blauwalg is een bacterie die zich vermeerdert in laagstaand, warm water en kan voor flinke gezondheidsklachten zorgen zoals hoofdpijn en ernstige maag- en darmklachten', legt de onderzoeker uit. Blauwalguitbraken komen volgens hem steeds vaker voor, mede door klimaatverandering.

Vorig jaar augustus, toen het heel droog en erg warm was, was veel open zwemwater besmet met blauwalg en dus afgesloten. 'Ook hier is stikstof en de klimaatverandering een mogelijke oorzaak. Door de opwarming van de aarde krijgt de blauwalg meer ruimte in het water om te groeien.'

Zegerplas

In de Alphense Zegerplas is het jaar in, jaar uit raak. Maar op dit moment is 'het meer' blauwalgenvrij, meldt de website Zwemwater.nl.

Rijkswaterstaat raadt af om te zwemmen in water met veel blauwalgen. Ze geven huidirritatie en als je blauwalg binnenkrijgt, kun je maag- en darmklachten krijgen. Vooral kleine kinderen zijn volgens Rijkswaterstaat kwetsbaar en stoppen onbewust dingen (ook blauwalgen) in hun mond.

Lees ook: Zwemmen in Oude Rijn of Gouwe kan 140 euro boete opleveren