Blauwtong rukt verder op in gemeente Alphen aan den Rijn

Foto: Michel Looyenstein

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – De virusziekte blauwtong rukt steeds verder op in de gemeente. Wethouder Relus Breeuwsma heeft deze week zijn zorgen geuit over het virus dat vooral rondwaart bij schapenhouders.

‘De situatie is zorgelijk’, zegt de wethouder. ‘Het heeft een aanmerkelijke impact op agrarische bedrijven in de gemeente, met name bedrijven die een grote hoeveelheid schapen hebben. De temperatuur daalt, maar te weinig om de knut eronder te krijgen. Daarnaast is er nog geen goede manier om blauwtong te bestrijden.’

'Heel naar voor de boer' 

Naast de schapen is er ook een aantal koeien die dood in de stal werd aangetroffen. 'Het is echt wel serieus’, waarschuwt de bestuurder uit Hazerswoude-Dorp. In Nederland zijn nu drieduizend gevallen van blauwtong. In gemeente Alphen aan den Rijn waren twee weken geleden nog zeventig besmettingen, deze week zijn het er al honderd. 

Binnen de gemeentegrenzen zijn 114 melkveehouders. Daarnaast zijn er ook veel mensen die hobbymatig schapen houden, ook die worden getroffen. 

Woordvoerder Inge Cappendijk heeft zelf ook dertig schapen. Twintig procent was besmet en tien procent is overleden, dus drie van de dertig zijn dood. 'Het is een heel naar ziektebeeld, de beesten sterven van de pijn. Heel naar voor de boer.’