Boa’s in gemeente Alphen aan den Rijn krijgen geen wapenstok

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren) van de gemeente Alphen aan den Rijn worden niet uitgerust met een wapenstok. Volgens burgemeester Liesbeth Spies (CDA) is daar geen aanleiding toe.

'In de gemeente Alphen aan den Rijn zijn geen negatieve reacties op de inzet van onze boa's en gelukkig is er geen sprake van verbaal of fysiek geweld, zoals dat een paar weken geleden wel aan de orde was bij het incident in IJmuiden', luidt de motivatie van Spies om niets te veranderen.

Recent zijn alle boa's uitgerust met een bodycam. 'Gebleken is dat dit een waardevol en nuttig instrument is en preventief goed werkt. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat onze boa's hun werk veilig kunnen doen', besluit Spies.

Pepperspray

Minister Ferd Grapperhaus (CDA) besloot vorige week dat een wapenstok toegevoegd mag worden aan de uitrusting van boa's. Per gemeente moeten de burgemeester, politie en justitie beoordelen of zij vinden dat de boa's een wapenstok nodig hebben.

De vakbond voor boa's in Nederland voert al geruime tijd actie voor een betere uitrusting. Steeds vaker krijgen de opsporingsambtenaren te maken met geweld.  Naar het gebruik van pepperspray door boa's, een andere wens, wordt verder onderzoek gedaan.