Boskoop maakt zich op voor 800ste verjaardag: ‘Er zijn een heleboel ideeën binnen’

BOSKOOP - Bijna 800 jaar geleden werd de naam Buckescop voor het eerst vermeld, de vroegere naam voor het huidige Boskoop. In 1222 werd de heerlijkheid Buckescope geschonken aan de Abdij van Rijnsburg. De geboorte van Boskoop, zou je kunnen zeggen. Die bijzondere verjaardag van het kwekersdorp willen inwoners volgend jaar niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Stichting 800 jaar Boskoop is bezig met de voorbereidingen van het feestjaar, dat 2022 hopelijk gaat worden. Inwoners zijn gevraagd om mee te denken over te organiseren acties, activiteiten en evenementen. 'We hopen natuurlijk dat op een gegeven moment de regelgeving wat betreft corona eraf gaat', zegt Mike Verweij namens de stichting in het radioprogramma Zomertijd van Studio Alphen. 'Als je daarvan uitgaat, is het wel heel mooi om te zien dat er een heleboel ideeën binnen zijn.'

Op 4 februari 2022 start de stichting zelf met een openingsweekend. In het centrum moeten verschillende festiviteiten plaats gaan vinden. 'Daarna komt er een grote feestweek in juni, waarin we doordeweekse avondactiviteiten hebben met wandeltochten en fietstochten', zegt Verweij. Verder komt er ook een musical sing-a-long op het centrale plein in het dorp.

De Schone van Boskoop

Jean-Paul Karting, technisch producent van theaterproducties, maakt deel uit van Stichting 800 jaar Boskoop. Onder leiding van Karting wordt de theaterproductie De Schone van Boskoop gemaakt. 'De hoofdrol gaat Ben Cramer spelen, samen met Tess van der Zwet van Tess Merlot', vertelt Verweij. 'Dat wordt echt een hele gave productie.'

De theaterproductie gaat tijdens de feestweek in juni in première. In het Plantariumgebouw moet De Schone van Boskoop zo'n twintig keer gespeeld gaan worden.

Halverwege december moet het bijzondere jaar worden afgesloten met een eindfeest. 'Ook daar zijn we mee bezig. Wat dat betreft plannen we natuurlijk een jaar vooruit', besluit Verweij.

Bekijk hieronder het nummer Kom over de Brug, een voorproefje van de theatervoorstelling De Schone van Boskoop. Daaronder is het volledige interview met Mike Verweij van Stichting 800 jaar Boskoop te beluisteren.