Boskoopse hefbrug blijft week langer dicht, tot 24 november

BOSKOOP - De hefbrug in Boskoop gaat aanstaande maandag nog niet open. De brug blijft voor weg- en vaarverkeer gestremd tot 24 november, heeft provinciegedeputeerde Floor Vermeulen (VVD) dinsdagmiddag bekendgemaakt.

Eind vorige week waarschuwde Vermeulen al voor een mogelijk langere stremming. Als de weersomstandigheden te slecht zouden zijn om op hoogte te werken, of als er aanvullende maatregelen noodzakelijk zouden blijken, zou de hefbrug langer gestremd blijven.

Extra maatregelen nodig

In de afgelopen weken is op meer plekken roest aangetroffen dan aanvankelijk was geconstateerd, zei Vermeulen afgelopen donderdag. In de komende dagen zou duidelijk worden of er extra maatregelen noodzakelijk zijn, kondigde de provinciegedeputeerde aan. En dat blijkt nu het geval te zijn.

Daarnaast worden nieuwe en oude constructiedelen grondig tegen weersinvloeden beschermd. Ook hierdoor is de brug langer gestremd. Door deze werkzaamheden nu uit te voeren wordt een volledige weg- en vaarwegstremming van zo'n tien dagen op een later moment voorkomen.

Hefbrug kan bezwijken

Op 10 oktober werd de Boskoopse hefbrug in allerijl afgesloten. Tijdens een second opinion-onderzoek naar roestvorming op de brug werd duidelijk dat een aantal versterkingsmaatregelen niet is genomen bij het aanleggen van de voetpaden, begin jaren negentig. Daardoor kan de Boskoopse hefbrug bezwijken als het brugdek betreden of bediend wordt.

Automobilisten moeten sindsdien omrijden via de N11 bij Alphen aan den Rijn of de hefbrug in Waddinxveen. Voor voetgangers, fietsers en bromfietsers is aan de zuidkant van de hefbrug een tijdelijke pontonbrug aangelegd om de Gouwe over te kunnen steken. Ook het scheepvaartverkeer kan de Boskoopse hefbrug sinds 10 oktober niet passeren.

Lees ook: Waarschuwing provincie: hefbrug Boskoop op 18 november mogelijk nog niet open