Boskoopse horeca zaterdag open uit protest: ‘We worden als kleine kleuters behandeld’

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Een viertal Boskoopse horecaondernemers opent zaterdag een paar uur de deuren voor gasten. Tussen 10.00 en 12.00 uur kunnen gasten koffie of thee komen drinken, uit protest tegen de coronamaatregelen.

Vrijdagavond maakte premier Mark Rutte (VVD) bekend dat vanaf zaterdag veel versoepelingen ingaan. Dat geldt niet voor de horeca- en cultuursector. Pas op 25 januari wordt bekeken of het mogelijk is om deze sectoren weer te heropenen. 'In ons vak worden we een beetje als een stelletje kleine kleuters behandeld, en dat zijn we zat. Tenminste, ik wel', zegt Fred Noorlander van Grandcafé De Hoek.

'We hebben alle begrip voor maatregelen die nodig zijn en we snappen ook wel dat er iets moet gebeuren. Maar dat neemt niet weg dat je daar mentaal iedere keer weer een klap van krijgt', zegt Edwin Dufais van Grandcafé Roos Eten & Drinken. Ook zij openen zaterdagochtend twee uur lang de deuren van het restaurant.

Geen actie in Alphen op zaterdag

Even leek het erop dat ook Alphense horecaondernemers een soortgelijke actie zouden houden op zaterdag. Vrijdagmiddag is er overleg geweest tussen hen en burgemeester Liesbeth Spies. 'We kunnen wel zeggen: we gaan gewoon open en we zien het wel. Maar uiteindelijk zullen ze dan of om een uur of om vier uur of om acht uur voor je neus staan en zeggen: tot hier en niet verder', zegt Martin Kalkhoven van restaurant Maggie Blue. Daarmee doelt hij op handhavers van de gemeente die een dergelijke actie kunnen beëindigen.

Kalkhoven meldt dat het de intentie van veel Alphense horecaondernemers is om een statement te maken. 'En dan niet per se misschien morgen om open te gaan, maar in een later stadium of op een andere manier om iets te doen.' Daar moet in de aankomende dagen meer duidelijkheid over komen.

'Risico dat ze een waarschuwing krijgen'

Burgemeester Liesbeth Spies (CDA) zegt, kort na de persconferentie van het kabinet, ervan te balen dat de cultuur- en horecasector niet al open mag. Dat het kabinet de datum van 25 januari heeft genoemd als nieuw weegmoment, noemt ze het enige positieve nieuws voor deze sectoren. 'Dat is onvoorstelbaar hard nodig, want het leed bij deze ondernemers is echt heel groot', zegt Spies.

Ook met het viertal Boskoopse horecaondernemers dat morgen actie wil voeren, heeft de burgemeester contact gehad. 'We gaan er niet met gestrekt been in', zegt Spies over mogelijke handhaving van de gemeente. 'Ze lopen wel het risico dat ze een waarschuwing van ons krijgen.'

Lees ook: Vanaf zaterdag versoepelingen voor winkeliers, horeca en cultuur blijven dicht