Boskoopse kwekerij bouwt op eigen terrein huisvesting voor arbeidsmigranten

BOSKOOP/HAZERSWOUDE-Dorp - Kwekerij Van Lint uit Boskoop bouwt op eigen terrein huisvesting voor twintig Poolse arbeidsmigranten. Van Lint is volgens AD Groene Hart de eerste kweker die gebruik maakt van de verruimde mogelijkheden die de gemeente Alphen in 2017 schiep.

Op het complex van Hebe Center, waar Van Lint eigenaar van is, op het Boskoopse ITC-terrein, gelegen in Hazerswoude-Dorp, gaan de arbeidsmigranten vanaf augustus wonen. Wonen op bedrijventerreinen werd jarenlang zo veel mogelijk tegengehouden door gemeenten. Maar begin vorig jaar besloot de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn anders. Op iedere kwekerij mogen twintig arbeidsmigranten slapen. Zo'n tijdelijk gebouw mag maximaal tien jaar blijven staan.

Polenhotel

'De vraag naar tijdelijke woningen voor arbeidsmigranten groeit. Het probleem voor de greenport wordt steeds groter', zegt wethouder Kees van Velzen (CDA) in de krant. 'In het arbeidsmigrantenhotel in Boskoop (in de volksmond het Polenhotel, red.) met 350 plekken zit niemand die in Boskoop zelf werkt. Je kan je afvragen wat wij daaraan hebben. Achteraf is het zeker een fout geweest dat we dat toen niet goed hebben geregeld.'

Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop zegt naarstig op zoek te zijn naar een plek voor 100 of 200 arbeidsmigranten. Enkele andere ondernemers werken een plan uit voor een hotel met 150 kamers voor twee personen. Alphen werkt ook mee aan kamerverhuur aan arbeidsmigranten of anderen. Dan gaat het om vier personen per woning.