Boswachter blij met aanleg ottertunnel: ‘Al jaren is dit een knelpunt’

Juriaan van Leeuwen Foto: Studio Alphen

AARLANDERVEEN - Boswachter Juriaan van Leeuwen van Natuurmonumenten is blij dat er een speciale oversteekplaats voor otters komt op de Ziendeweg in Aarlanderveen. ‘Al jaren is dit een knelpunt. We zijn daarom erg blij met dit besluit’, aldus Van Leeuwen.  

Dinsdag maakte de gemeente Alphen aan den Rijn bekend dat er eind dit jaar een ottertunnel wordt aangelegd in het gebied. Aanleiding voor dit besluit zijn de twee dode otters die onlangs langs de weg werden gevonden na aanrijdingen.

De otter wordt sinds een aantal jaren weer gespot rond de Nieuwkoopse Plassen. ‘Het is uniek dat het beestje zich weer laat zien. De otters zijn namelijk een tijdje uitgestorven geweest. Begin deze eeuw zijn er otters uitgezet in Overijssel. Daarna hebben de dieren zelfstandig hun weg hier naartoe gevonden’, zegt Van Leeuwen.

Populaire oversteekplaats

Ook voor otterspotter Hans Blom is de aanleg van de tunnel goed nieuws. ‘Afgelopen tijd zijn er twee beestjes doodgereden op de weg. Dit mogen er niet nog meer worden', zegt Blom. 'We zijn blij dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt.’
 
Blom snapt wel waarom otters de Ziendeweg oversteken. ‘De oever van de Grote Wetering heeft genoeg bosjes waar de dieren zich in kunnen verstoppen als dat nodig is. Ook is er voldoende eten aanwezig en kunnen ze zo het water in. Daarom is het een zeer aantrekkelijk gebied voor de otter om vanuit de Nieuwkoopse Plassen even een uitstapje te maken’, zegt Blom.

Lees ook: Gemeente Alphen gaat ottertunnel aanleggen op Ziendeweg in Aarlanderveen