Bouw kleine windmolens in het Alphense buitengebied kan binnenkort starten

Naast de boerderij van Martijn van Os in Rijnsaterwoude staat een kleine windmolen Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De Alphense gemeenteraad zal donderdag 11 juli de beleidsregels voor kleine windmolens vaststellen. In het najaar worden deze regels geëvalueerd.

Alphen aan den Rijn heeft geen beleid voor kleine windmolens. Er zijn echter wel aanvragers die een kleine windmolen op het erf willen plaatsen. Dinsdag 9 juli heeft de Alphense politiek gesproken over nieuwe regels.

De Alphense gemeenteraad wil in grote meerderheid per se geen grote windturbines zoals deze langs de N11 staan. Kleine windmolens op boerenerven kunnen echter wel op steun rekenen. Er zijn inmiddels regels opgesteld waaraan het plaatsen van zo’n kleine windmolen moet voldoen.

Snel invoeren

Er zijn echter wel vragen. Over de hele linie is er twijfel of de koppeling tussen zonnepanelen en windmolens echt wel moet. De hoogte is weliswaar opgenomen in het beleid, maar dit kan zomaar wijzigen als de provincie haar beleid wijzigt. En wat moet er dan gebeuren? Ook wordt om een kaart gevraagd met gewenste en ongewenste plekken voor windmolens.

Wethouder Gert van den Ham (duurzaamheid) wil erg graag dat het nieuwe beleid nu snel wordt ingevoerd. ‘Er wacht een aantal mensen al heel lang op behandeling van hun aanvraag.’ Daarom zegt de wethouder toe dat er aan het eind van dit jaar een evaluatie komt. ‘Laten we eerst de aanvragers een windmolen volgens deze beleidsregels laten plaatsen en daarna kijken wat de ervaringen zijn.’

Evaluatie in het najaar

De wethouder wil niet per se vasthouden aan de koppeling zonnepanelen en windmolen, maar vindt ook dat het wel de voorkeur verdient om dit te doen. Mocht de provincie hogere windmolens toestaan, dan gaat de gemeente hierin mee. Ook als blijkt bij het afgeven van vergunningen dat er regels niet handig zijn, kunnen deze worden aangepast. Hierover wordt in het najaar gesproken.

Het beleid rond kleine windmolens staat voor de gemeenteraadsvergadering van 11 juli op de agenda als hamerstuk. Dit betekent dat er niet meer over wordt gesproken.

Lees ook: Kleine windmolens worden eindelijk toegestaan: ‘We willen graag faciliteren’