Bouwen in polder stap dichterbij: ‘Blij dat provincie tegemoet komt aan onze wens’

Foto: Bing Maps/Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Als de plaats Alphen aan den Rijn is volgebouwd, mag er gebouwd in het groen. Bijvoorbeeld in de Gnephoek, de Noordrand of Oude Rijnzone/Hoorn-West. Dat is het gevolg van het hoofdlijnenakkoord dat Forum voor Democratie (FvD), VVD en CDA hebben gesloten voor een nieuw bestuur in de provincie Zuid-Holland.

In januari stemde de gemeenteraad in, met uitzondering van één raadslid, met het voorstel om een bouwlocatie aan de rand van Alphen aan den Rijn te zoeken om verder te bouwen als dat binnenstedelijk niet meer mogelijk is.

'Dat maakt de positie van het college in Alphen naar Gedeputeerde Staten in Zuid-Holland heel sterk', zei de Alphense wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) na afloop van de gemeenteraadsvergadering eind januari.

Bouwen aan de randen

Maar waar de provincie Zuid-Holland jarenlang niet tot nauwelijks openstond voor bouwen in het groen, komt daar nu verandering in. 'Wij zijn hier erg blij mee. Dit geeft duidelijkheid', zegt wethouder Van As in een reactie op het deze week gesloten hoofdlijnenakkoord.

'Als de inbreidingslocaties straks vol zijn, en dat is bijna het geval in Alphen-stad, biedt dit ons de mogelijkheid om aan de randen te bouwen. Daarmee komt de provincie tegemoet aan onze wens', aldus Van As.

ChristenUnie en/of SGP?

FvD, VVD en CDA gaan nu met andere partijen praten om tot een meerderheid in de provincie te komen een definitief coalitieakkoord te sluiten. De fracties komen drie zetels te kort voor een meerderheid. ChristenUnie en SGP lijken de belangrijkste kandidaten om aan te haken. GroenLinks en D66 hebben aangegeven niet te willen samenwerken met FvD.