‘Bouwruzie’ met minister komt tot einde: provincie zwakt eis sociale woningen af

Wethouder Van As, minister De Jonge en gedeputeerde Koning Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De provincie Zuid-Holland heeft onder druk van minister Hugo de Jonge de ambities rondom de bouw van sociale huurwoningen afgezwakt. Gedeputeerde Staten schrapt de zelf ingestelde eis dat veertig procent van alle nieuwbouw toebedeeld moet worden aan de sociale huursector, wel moet er volgens de provincie een oplossing komen voor het eerlijk verdelen van sociale huurwoningen onder gemeenten.

De coalitiepartijen in de provincie, GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA, spraken vorig jaar af dat Zuid-Holland er honderdduizend sociale huurwoningen bij moet krijgen. Dat doel staat niet ter discussie, maar om voor een goede verdeling in alle provincies te krijgen wilden ze nieuwbouwplannen kunnen toetsen op het aandeel sociale huur.

Dat zou veertig procent moeten zijn, met name in gemeenten die achterlopen bij de landelijke eis van dertig procent. Het was de bedoeling dat deze maatregel dit jaar zou worden opgenomen in het omgevingsbeleid.

Hugo de Jonge Foto: ANP

De Jonge, de demissionair CDA-minister van Binnenlandse Zaken en Volkshuisvesting, had echter nogal wat kritiek op de woningbouwplannen van Zuid-Holland. Hij vreesde voor een bouwstop. Het conflict speelt al maanden en verdeelt ook de Provinciale Staten.

248.000 nieuwe woningen

Zuid-Holland deed onlangs al de nodige tegemoetkomingen. Zo wil de provincie tot aan 2030 meer woningen laten bouwen dan aanvankelijk afgesproken: 248.000 in plaats van ruim 235.000.

Ook komen er toch meer mogelijkheden om buiten steden en dorpen te bouwen en sluit Zuid-Holland aan bij de landelijke 'betaalbaarheidsgrens' voor een koopwoning.

Toch was De Jonge nog niet helemaal tevreden. Hij stuurde vorige week opnieuw een brief, waarin hij met name harde eisen stelde wat betreft de Zuid-Hollandse ambities rond veertig procent sociale huur. Volgens de minister zorgt dit er voor dat de woningbouw niet van de grond komt.

De provincie laat nu weten deze maatregel uit de voorgestelde regelwijzigingen te willen halen. 'We zien het als een middel om te sturen op voldoende sociale huurwoningen en niet als doel op zich', schrijft de provincie in een brief aan de minister.

Voorwaarde

Zuid-Holland stelt wel als voorwaarde dat er 'een adequaat instrument is dat zorgt voor voldoende sociale huurwoningen die evenwichtig verdeeld zijn over de gemeenten'.

De provincie zegt hier met het ministerie van De Jonge naar te willen zoeken.