Regiogenoten met USAR-team naar Beiroet

Foto: USAR

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Tot de twaalf mensen uit de veiligheidsregio Hollands Midden die woensdagavond met het USAR-team naar Beiroet zijn gevlogen, behoort een brandweerman van de kazerne in Hazerswoude-Dorp. Ook een medewerker van defensie uit Alphen aan den Rijn is meegereisd.

De Europese Unie heeft via minister Sigrid Kaag het USAR-team gevraagd om met een compleet reddingsteam naar Libanon af te reizen, nadat de regering van het Arabische land om internationale bijstand had gevraagd. 63 mensen en acht speurhonden, verdeeld over vier reddingsteams, zijn woensdagavond vanaf het vliegveld in Eindhoven naar Libanon gevlogen. Daar zijn de reddingswerkers woensdag- op donderdagnacht aangekomen. Het USAR-team verblijft anderhalve week in Libanon.

Het USAR-team bestaat uit brandweerlieden, politieagenten, ambulancebroeders, chirurgen en defensiepersoneel uit de provincie Zuid-Holland. Zij zijn gespecialiseerd in reddingsoperaties na rampen. Onder meer na de zware aardbevingen in Haïti (2010) en Nepal (2015), en nadat orkaan Irma over Sint Maarten (2017) had geraasd, werd het USAR-team ingezet om te zoeken naar slachtoffers. Maar ook na het kraanongeluk met de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn (2015) zocht USAR onder het puin naar eventuele slachtoffers.

Explosie Beiroet

Beiroet werd dinsdag opgeschrikt door een enorme explosie in het havengebied. Er zijn zeker 135 doden en 5000 gewonden, meldt de NOS. Veel mensen worden nog vermist en tienduizenden huizen zijn verwoest. De plaatselijke gouverneur zegt dat meer dan de helft van de hoofdstad van Libanon schade heeft. In Beiroet wonen zo'n twee miljoen mensen. Volgens de Libanese president is de zware explosie in Beiroet veroorzaakt door ammoniumnitraat, een stof die onder meer in bepaalde soorten kunstmest zit.

Cameraman Freek Bottema uit Alphen aan den Rijn is ook met het USAR-team meegevlogen naar Libanon. Samen met NOS-redacteur Hoessein Sabir zal hij verslag doen van de gebeurtenissen na de ramp in Beiroet.