Nieuwe feestdaguitzondering in de maak: supermarkten langer open met Pasen

Foto: Albert Heijn

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Alle supermarkten in de gemeente Alphen aan den Rijn mogen dit jaar op Goede Vrijdag en Tweede Paasdag langer openblijven als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt. Voorwaarde is wel dat de gemeenteraad aanstaande donderdag instemt.

Op vrijdag 2 april kunnen supermarkten en andere winkels in de levensmiddelenbranche open van 06.00 tot 22.00 uur en op maandag 5 april tussen 10.00 en 19.00 uur.

Het verzoek tot de extra openingstijden is, net als tijdens Pasen en Kerstmis vorig jaar, gekomen van de Albert Heijn-filialen. Het argument van Ahold, en het gemeentebestuur, is dat op deze manier klanten meer gespreid hun paasinkopen kunnen doen. Minder drukte betekent in hun ogen een kleiner risico op coronabesmettingen.

Eerste Paasdag

Sinds 2015 is het voor supermarkten toegestaan om op zon- en feestdagen, indien gewenst, open te zijn van 12.00 tot maximaal 22.00 uur. Uitzondering is een aantal feestdagen waarop de supermarkten sowieso dicht moeten blijven (Eerste Paasdag, Eerste Pinksterdag, Eerste Kerstdag, Nieuwjaarsdag). Daarnaast moeten winkels op Goede Vrijdag, Dodenherdenking en kerstavond de deuren om 19.00 uur sluiten.

De ontheffing wordt niet alleen verleend aan Ahold, maar aan alle supermarkten die van deze uitzondering gebruik willen maken. Het Albert Heijn-concern had aan de lokale politiek gevraagd om, net als vorig jaar, de deuren ook op Eerste Paasdag te mogen openen. Dat staat het college niet toe.

Rectificatie: Studio Alphen berichtte maandagavond dat de supermarkten óók op Eerste Paasdag open mogen. Dat blijkt onjuist. Onze excuses voor deze onjuiste berichtgeving.