Spies: Archeon wil rond Hemelvaartsdag open, Avifauna met Pinksteren

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl) / Museumpark Archeon

ALPHEN AAN DEN RIJN - Museumpark Archeon mikt op een heropening in het hemelvaartweekend, omstreeks donderdag 21 mei, en vogelpark Avifauna wil maandag 1 juni (Tweede Pinksterdag) de deuren weer open. Dat verklaart burgemeester Liesbeth Spies (CDA) woensdagmiddag in haar wekelijkse interview met Studio Alphen tijdens de coronacrisis.

In de nieuwe anderhalvemetersamenleving verwachten de Alphense parken volgens Spies zo'n 30 procent van het aantal bezoekers te kunnen ontvangen. 'Of die ook daadwerkelijk komen, is van heel veel factoren afhankelijk', voegt Spies toe. Bezoekers moeten van tevoren aangeven dat ze naar Archeon of Avifauna willen komen en melden hoe laat ze verwachten te arriveren.

Bezoekers wandelen straks een vaste route door Archeon en Avifauna. Die route wordt in de parken aangegeven. 'De ontmoeting met de Romeinen zal op anderhalve meter afstand moeten plaatsvinden. En het ontvangen van een roofvogel op een arm, zal op een andere manier moeten omdat de verzorgers niet te dicht bij de bezoekers kunnen komen.'

Toestemming veiligheidsregio

Alle grote toeristische trekpleisters in Nederland moeten individueel een plan van aanpak indienen bij hun veiligheidsregio. 'De plannen zien er echt heel goed uit en dat maakt dat we de voorzitter van de veiligheidsregio kunnen vragen om die parken weer te openen.' Henri Lenferink, burgemeester van Leiden, is de voorzitter van veiligheidsregio Hollands Midden. Hij vormt samen met burgemeester Spies het dagelijks bestuur.

Spies zegt op haar beurt goede hoop te hebben dat Archeon en Avifauna op de streefdata weer open kunnen. 'De plannen die zij maken, zien er heel degelijk en verantwoord uit. Ze denken op een heel goede manier na over hoe het gladiatorengevecht in de arena kan plaatsvinden en hoe bij de vogelshow de publieke tribune groter kan worden zodat mensen kunnen kijken zonder te dicht bij elkaar te komen.'