Burgemeester Spies blij met ‘beloning’ dat coronaregels worden versoepeld

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Met een applaus voor de televisie in de richting van premier Mark Rutte (VVD) en zorgminister Hugo de Jonge (CDA) heeft de Alphense burgemeester Liesbeth Spies (CDA) de aangekondigde versoepelingen tijdens de coronapersconferentie van woensdagavond in ontvangst genomen.

'Dit is goed nieuws voor heel veel mensen die beloond worden voor het goede gedrag', reageert Spies een dag later. 'We krijgen twee maanden eerder dan gedacht heel veel verruimingen, zolang we die anderhalve meter afstand met elkaar in acht blijven nemen en zolang mensen met klachten zich heel snel melden. Alleen dan lukt het ons om het coronavirus effectief te bestrijden en mensen ruimte te geven.'

Spies is vooral blij dat het speelveld meer gelijk wordt. Onvrede over waarom je niet mag bowlen maar wel een feest met dertig aanwezigen mag organiseren, is weg. Ook voor horecagelegenheden wordt het rechtvaardiger. 'Er is ruimte om meer gasten te ontvangen', stipt Spies aan.

Geen horecaboetes

Burgemeester Spies zegt dat sinds 1 juni geen boetes zijn uitgedeeld aan horeca-ondernemers. Niet iedereen hield zich aan de regels, maar dat kwam door overmacht. Bijvoorbeeld toen tijdens een hoosbui alle aanwezigen op het terras naar binnen vluchtten en er meer dan het maximaal toegestane aantal mensen in de horecagelegenheid aanwezig was.

Daarom is het beperkt gebleven tot waarschuwingen. 'In alle gevallen is de intentie altijd geweest om zich aan de regels te houden', weet Spies.