Gepubliceerd op 22 Mei 2020 om 10.48 uur

Burgemeester Spies blij verrast met coronaversoepelingen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het opheffen van het verbod op samenkomsten en het versoepelen van de bezoekregeling in verpleeghuizen en gehandicapteninstellingen zijn voor burgemeester Liesbeth Spies (CDA) prettige verrassingen uit de coronavirus-persconferentie van minister-president Mark Rutte (VVD) en zorgminister Hugo de Jonge (CDA) eerder deze week.

Vanaf 1 juni is het aantal mensen dat in de openbare ruimte samen mag komen niet meer gelimiteerd tot drie. 'Dat maakt het voor ons een stuk makkelijker in de handhaving', zegt Spies in haar wekelijkse coronacrisis-interview met Studio Alphen. Komende maandag al is het toegestaan dat bewoners van zorginstellingen, waar mogelijk, één vaste bezoeker mogen ontvangen. 'Dat vind ik erg goed nieuws. Het is voor de bewoners van instellingen maar ook voor hun naasten, heel fijn dat ze elkaar weer fysiek kunnen bezoeken.'

Verder had de persconferentie weinig verrassingen. Of het moet zijn dat er geen maximaal aantal personen tegelijk op een terras mag zitten. Binnenin horecagelegenheden geldt een maximum van dertig, buiten niet. 'Als gemeente hebben we de horeca collectief gevraagd om met plannen te komen voor de terrassen.' Tot en met woensdagavond konden de plannen ingediend worden, de besluiten neemt Spies na het weekend.

Middelbare scholen

Ook het voortgezet onderwijs gaat dinsdag 2 juni weer fysiek van start, wel in de nieuwe anderhalvemeterrealiteit. 'Dat vergt heel veel aanpassingen aan gebouwen', kondigt Spies aan. Maar de scholen krijgen een nieuwe opdracht erbij: de regering stelt leerlingenvervoer verplicht.

'Dat is voor kinderen voor wie lopen of fietsen echt geen optie is. Zij mogen niet met het openbaar vervoer naar school.' Komende maandag voert de gemeente Alphen aan den Rijn samen met de middelbare scholen overleg over het opstarten van leerlingenvervoer na het pinksterweekend.

advertentie
 
advertentie