Burgemeester Spies boos om val kabinet: ‘Rutte stelde partijbelang boven landsbelang’

Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - 'Ik heb met verbazing en verwondering zitten kijken naar de persconferentie waarbij bekendgemaakt werd dat het kabinet viel', blikt burgemeester Liesbeth Spies terug op bijna een maand geleden. 'Ik was ook vooral boos. Er lag een mooi asielpakket op tafel waar we verder mee konden. Ik kan mij met toenemende mate niet aan de indruk onttrekken dat de VVD, en zeker de minister-president, het partijbelang boven het landsbelang heeft gesteld. Dat vind ik in de tijd dat er zulke grote vraagstukken op tafel liggen bijna onverantwoordelijk.'

Spies deed haar uitspraken in het radioprogramma Sven op 1 op NPO Radio 1. 'Het was publiekelijk bekend dat het asiel- en migratiedossier voor de VVD een heel belangrijk dossier was waarop men echt stappen wilde zien. Ook vanuit Mark Rutte. Als je terugkijkt en -leest is er in mijn ogen heel bewust afgekoerst op een crisis vlak voor het zomerreces.'

'Terwijl dat compromis ook voor de VVD een heel mooi resultaat was. Misschien niet helemaal wat de VVD wilde, maar in de politiek is de '80%/20%-regel' heel belangrijk. De partijen waren denk ik tot een heel mooi pakket gekomen waar gemeenten bij het opvangen van vluchtelingen heel veel baat bij hadden gehad. De onzekerheid die gemeenten nu hebben, is niet in het belang van inwoners en gemeenten in het land.' Daarnaast zegt Spies te zien gebeuren dat gemeenten door de kabinetsval weigeren om de beoogde extra opvangplekken beschikbaar te stellen.

Nieuw asielzoekerscentrum in Alphen

Alphen wil die zogeheten 'spreidingswet', waarbij elke gemeente in Nederland verantwoordelijk is om een aantal mensen op te vangen - naar rato het eigen gemeente-inwoners -, wel uitvoeren. Onder meer door te onderzoeken of er in Alphen een nieuw asielzoekerscentrum kan komen. Daarnaast huisvesten de dorpskernen zo'n 600 vluchtelingen uit Oekraïne en voldoet de gemeente aan de landelijke eis om elk jaar woonruimte te bieden aan een percentage mensen dat een verblijfsvergunning heeft gekregen.

'Het zou ons vreselijk helpen als het kabinet doet waarvoor ze is aangenomen, namelijk het land besturen en de gemeenten in staat te stellen hun werk te doen', zegt de Alphense burgemeester tot besluit over 'Den Haag', waar ze zelf jarenlang deel van uitmaakte als minister van Binnenlandse Zaken en Tweede Kamerlid namens CDA.

Lees ook: Mogelijk asielzoekerscentrum voor 400 personen op bedrijventerrein Hoorn-West