Burgemeester Spies hoopt dat horeca, waar afstand gewaarborgd is, snel open kan

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Als er een moment komt dat het kabinet de verantwoordelijkheid voor het heropenen van horecagelegenheden gaat neerleggen bij burgemeesters, wil burgemeester Liesbeth Spies (CDA) zo snel mogelijk bekijken welke zaken in de gemeente Alphen aan den Rijn vanaf dat moment wel en niet open kunnen. Dat zegt Spies in een interview met Studio Alphen naar aanleiding van de coronapersconferentie van afgelopen dinsdag.

In het advies van het OMT (Outbreak Management Team) stond deze week dat het kabinet kan overwegen om alleen restaurants open te houden waar de anderhalvemeterregel goed kan worden nageleefd. Voor nu was dat niet haalbaar, oordeelde de regering, mede vanwege het hoge aantal coronabesmettingen. Horeca moet tenminste vier weken dicht.

Maar zodra dit wel een optie is, wordt deze bal door het kabinet gekaatst naar de burgemeesters. 'Graag. Daar waar het weer kan omdat het virus minder mensen ziek maakt in het land, wil ik graag dat ondernemers weer de ruimte krijgen', antwoordt Spies desgevraagd op de vraag of dan per horecazaak bekeken wordt of een restaurant weer open mag, of dat Spies daar niet aan wil beginnen en alle horeca dichthoudt.

Voor nu is het niet anders dat de horeca dicht gaat, meent Spies. 'De aantallen lopen lelijk op. Dan kan het niet anders dan dat er een hele stevige ingreep plaatsvindt. Een klap met een hele grote hamer om te proberen in vier weken dat virus een heel stuk verder terug te dringen. En daar helpen deze maatregelen bij.'