Burgemeester Spies: ‘Omgekeerde vlag triest symbool van tot dieptepunt gedaald vertrouwen in overheid’

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het verkeerde gebruik van de Nederlandse vlag noemt burgemeester Liesbeth Spies als 'triest symbool' van het tot een dieptepunt gedaalde vertrouwen in de overheid. Dat zei Spies maandagavond tijdens haar nieuwjaarstoespraak in het Alphense gemeentehuis. De burgemeester van Alphen aan den Rijn doelt daarmee op de omgekeerde vlaggen die agrariërs gebruikten om aandacht te vragen voor de stikstofplannen van het kabinet.

De stikstofproblematiek is niet de enige uitdaging die Spies uitlichtte. 'Ook het woord crisis is het afgelopen jaar aan inflatie onderhevig geweest. Elke opgave werd een crisis', aldus de burgemeester. 'En die hebben we met stoom en kokend water ook in veel gevallen kunnen bieden.' Als voorbeeld noemt Spies de opvang van bijna 500 Oekraïense vluchtelingen binnen de gemeentegrenzen.

Iedereen kan volgens de burgemeester bijdragen aan het oplossen van 'de grote opgaven van dit moment'. De veertig gastgezinnen die nog steeds mensen uit Oekraïne een veilig thuis bieden, de vrijwillige energiecoaches en mensen die een kaartje in de bus doen bij anderen die zich soms eenzaam voelen, zijn volgens Spies goede voorbeelden daarvan.

Jaarwisseling

Tijdens de nieuwjaarstoespraak blikte Spies ook terug op de jaarwisseling, die met een aantal incidenten gepaard ging. Zo benoemde de burgemeester de moedwillige vernieling en brandstichting die plaatsvond bij tafeltennisvereniging ATTC in Alphen aan den Rijn.

'Ook vond een handjevol mensen het nodig om - zoals dat dan heet - een vreugdevuur aan te steken', zegt Spies over de gebeurtenissen in het Rode Dorp. 'Om dat te kunnen blussen en opruimen hadden de brandweer en medewerkers van de gemeente de bescherming van de ME nodig. Dat is te triest voor woorden.' Spies bedankte daarna iedereen die zich tijdens de jaarwisseling heeft ingezet voor de veiligheid van hulpverleners en inwoners. Dat dankwoord werd gevolgd door applaus van de aanwezigen.