Buurt protesteert bij raadsvergadering over verdwenen speeltoestellen

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Met spandoeken stonden inwoners van Hazerswoude-Rijndijk de burgemeester, wethouders en raadsleden donderdagavond op te wachten voor aanvang van de gemeenteraadsvergadering. Ze vroegen aandacht om de plotseling verdwenen speeltoestellen.

Bij controles zijn in totaal 31 van de 311 gemeentelijke speelplekken als risicovol aangemerkt. Twaalf speeltuinen zijn de voorbije dagen volledig leeggehaald. De veiligheid is in het gedrang, meent wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan). In een aantal gevallen kan een veilige val van een kind op speeltoestellen niet gegarandeerd worden omdat de ondergrond onveilig is. Dat is gebleken tijdens een van de driemaandelijkse controles. Twee hete zomers zijn daarvan de oorzaak. In andere gevallen zijn speeltoestellen afgekeurd.

'Ik wil niet dat er parkeerplaatsen komen op die plek', zei een meisje tegen de poolshoogte nemende burgemeester Liesbeth Spies voor aanvang van de raadsvergadering. Een moeder: 'Prima dat de gemeente de speeltoestellen weghaalt, zeker als ze niet veilig zijn. Maar we willen er wel graag speeltoestellen voor terug.'

'De gemeente wil niet met ons praten'

'Kunnen wij helpen? Bijvoorbeeld met onderhoud', stelde een boze omwonende, die enkele minuten later bij uitzondering mocht inspreken tijdens de raadsvergadering. 'We vragen om een gesprek en krijgen dat niet. De media belt bij ons aan en praat met ons, de wethouder niet. De gemeente wil niet met ons praten.' Wethouder Schotanus bood daarop aan met de vrouw in gesprek te gaan.

'De weggehaalde speeltoestellen zijn niet te repareren', aldus Schotanus tijdens de gemeenteraadsvergadering. Eind januari moet duidelijk worden welke speeltoestellen terugkeren. Schotanus sluit niet uit dat sommige speeltuinen worden samengevoegd. De reden dat de afgekeurde speeltoestellen niet direct vervangen zijn, is dat wethouder Schotanus eerst het speeltoestellenbeleid opnieuw onder de loep wil nemen.

Extra politieke vergadering

In januari komt een ingelast politiek debat waarin wethouder Schotanus zich moet verantwoorden over de speeltuinen.

Lees ook: Boosheid en onbegrip over weghalen speeltuinen: 'Kinderen begonnen te huilen'