Buurtbewoners steggelen over ‘te veel bezoekers’ in Alphens kabouterbos

ALPHEN AAN DEN RIJN - Op initiatief van een meisje is in het voorjaar van 2021 een kabouterbos aangelegd in het Prinses IreneBos in Alphen aan den Rijn. Onder meer het IVN en buurtbewoners gaven gehoor aan het burgerinitiatief, waarna er meerdere tuinkabouters en rekwisieten in het gebied zijn geplaatst. Dat bleek een schot in de roos, omdat het kabouterbos goed werd bezocht. Totdat buurtbewoners van de Grashof bezwaar indienden bij de gemeente.

Volgens sommige buurtbewoners, waaronder ook enkelen die bij de aanleg betrokken waren, was er sprake van overlast. 'Zij beschreven dat er onder andere sprake zou zijn van onaanvaardbare geluidsoverlast en bezoekersaantallen waardoor hun woongenot aangetast werd', valt te lezen in een brief van het college van burgemeester en wethouders. De bewoners dienden een verzoek in bij de gemeente Alphen aan den Rijn om het kabouterbos te verplaatsen.

Na contact tussen de gemeente en de bewoners is besloten om takkenrillen te plaatsen, zodat bezoekers maar aan één kant het kabouterbos in en uit kunnen. Daarnaast is er beplanting aangebracht, tussen het gebied en de tuinen van de bewoners aan de Grashof. Verder heeft de gemeente tellingen verricht om een beeld te krijgen van het aantal bezoekers. Daaruit concludeert de gemeente dat er veel bezoekers kwamen toen het kabouterbos net was aangelegd, maar dat er nu geen sprake meer is van structurele overlast.

Niet verplaatsen

Al met al heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om het kabouterbos niet te verplaatsen. 'Het initiatief vervult een functie van algemeen belang en is omarmd door de samenleving', meldt het college. 'Door tientallen waarnemingen in het veld door collega’s van de eigen dienst blijkt dat er eigenlijk nooit meer sprake is van structurele drukte of overmatige geluidsoverlast. Dit neemt niet weg dat dit incidenteel wel voor kan komen.'