Cascarvieten halen Sleutel van de Stad op: ‘We zijn voor een feestje, maar het moet wel veilig’

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - De sleutel van Alphen aan den Rijn is weer in handen van De Cascarvieten. Donderdagavond haalden leden van de Alphense carnavalsvereniging de sleutel op bij burgemeester Liesbeth Spies. Daarmee heet Alphen aan den Rijn voorlopig weer Castellum, onder toeziend oog van Prins Cascar LV.

Vanwege de geldende coronamaatregelen vond de overdracht van de sleutel plaats in een klein gezelschap en zonder toeters en bellen. 'We gaan er wel vanuit dat het carnaval doorgaat. We zijn bezig met de organisatie van het Boerenbal en de andere feesten', zegt Frank Verschuur alias Prins Cascar LV.

Ondanks dat er voorbereidingen worden getroffen, erkent Verschuur dat het onzekere tijden zijn. 'We gaan ook geen onnodige risico's nemen. Als de regering zegt: het mag niet, het kan niet. Dan zullen wij niet doordrammen van; we willen graag. De veiligheid van de mensen staat natuurlijk op plek nummer één. We zijn voor een feestje, maar het moet wel veilig.'

Gouden Cap voor de boa's

Traditiegetrouw wordt tijdens het ophalen van de Sleutel van de Stad de Gouden Cap uitgereikt aan een ambtenaar of groep ambtenaren die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Dat gebeurt op voordracht van de burgemeester.

'Dit jaar zijn dat de boa's, die toch in de moeilijke tijd met corona een hoop extra werkzaamheden op zich hebben gekregen, wat niet altijd gewaardeerd wordt door alle mensen. Dus ook waarschijnlijk een hoop rottigheid naar de hoofd krijgen', zegt Verschuur. 'De burgemeester en wijzelf vinden dat die groep zeker de aandacht en Gouden Cap verdient.'