Gepubliceerd op 20 Augustus 2019 om 15.55 uur

Coalitieakkoord provincie: geen keuze gemaakt of Alphen mag bouwen in polder

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Mag de gemeente Alphen gaan bouwen in een polder als de Gnephoek of de Noordrand zodra de plaats Alphen aan den Rijn is volgebouwd? De gemeenteraad wil het in ruime meerderheid en begin volgend jaar een keuze maken uit een van de beoogde polders. Maar de provincie Zuid-Holland zal, zodra het zover komt, niet zomaar toehappen.

'Het coalitieakkoord zegt daar op dit moment niets over, dus ik denk dat we daar nog wel discussies over gaan krijgen', stelt Anne Koning (PvdA), die als kandidaat-gedeputeerde de portefeuille Wonen gaat overnemen van CDA'er Adri Bom, dinsdag tijdens de presentatie van het Zuid-Hollandse coalitieakkoord.

'Je moet daar echt goed met elkaar over nadenken en praten. Laat ik eerlijk zijn: ik zeg niet dat het wel goedkomt, maar we gaan er wel over met elkaar in gesprek.' Koning wijst er ook op dat inwoners uit 'de stad' Alphen ook in een ander dorp van de gemeente Alphen kunnen wonen waar woningbouw gemakkelijker te realiseren is.

Bouwen in de dorpen

De letterlijke tekst in het coalitieakkoord luidt: waar het niet mogelijk is woningbouw te realiseren binnen bestaand stedelijk gebied wordt gezocht naar ruimte daarbuiten. Het lijkt er dus op neer te komen dat ieder verzoek van een gemeente, zoals Alphen, afzonderlijk wordt beoordeeld. Alphen zal in ieder geval moeten aantonen dat er geen binnenstedelijke locaties (zoals oude bedrijventerreinen) meer zijn, dat de woningbehoefte er is om in een polder te bouwen en dat zo'n nieuwe woonwijk goed bereikbaar wordt met (openbaar) vervoer.

Ook in de dorpen van de gemeente Alphen moeten meer woningen gebouwd kunnen worden. Onder meer in Aarlanderveen en Zwammerdam ligt de provincie dwars. 'Daar moet een oplossing voor komen, dat is echt een probleem', erkent Koning, zonder zich toe te willen spitsen op een van de dorpen uit de gemeente Alphen. De aanstaande provinciebestuurder kondigt aan in algemene zin te gaan onderzoeken wat de belemmeringen zijn die de provincie oplegt en die waar mogelijk weg te nemen.

Meer sociale huurwoningen

De wachtlijsten voor sociale huurwoningen wil de provincie Zuid-Holland laten afnemen. De wachttijd in Alphen bedraagt momenteel acht jaar. 'Naast een taak voor ons, is het ook een taak voor de woningcorporaties, gemeenten en bouwbedrijven. Maar ik wil dat wij in ieder geval gaan vragen of de provincie regels heeft die zorgen voor vertraging. Dan moeten we kijken of we die regels kunnen wegnemen', aldus Koning.

Koning meent dat een van de redenen waardoor nieuwbouwprojecten zo lang duren is, dat er te weinig personeel is om sneller te bouwen. 'En dat terwijl er tegelijkertijd mensen thuis zitten die graag willen werken. Daar moeten we iets slims voor kunnen verzinnen.' Koning vervolgt: 'Alphen heeft binnenstedelijke bouwplannen. We moeten kijken welke plannen zo snel mogelijk gerealiseerd kunnen worden. Ook met voldoende huurwoningen, zodat mensen niet meer acht jaar hoeven wachten.'

Lees ook: Keuze woningbouw in Alphense polder: Noordrand heeft grootste kans

advertentie
 
advertentie