Gepubliceerd op 20 Augustus 2019 om 15.58 uur

Coalitieakkoord provincie: nieuwe windmolens langs N11 ligt niet voor de hand

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De provincie Zuid-Holland heeft op z'n zachtst gezegd niet de ambitie om extra windmolens, bijvoorbeeld langs de N11 of nabij de Alphense containerhaven Alpherium, te plaatsen. 'Energieopwekking uit wind op land heeft onze laatste voorkeur', aldus kandidaat-gedeputeerde Berend Potjer (GroenLinks) dinsdag tijdens de presentatie van het coalitieakkoord in de provincie Zuid-Holland.

Een meerderheid van de Alphense gemeenteraad is juist voorstander van energieopwekking via windturbines, maar haalt - evenals bij het vorige provinciebestuur - bakzeil. Toch zou het een besluit van tijdelijke aard kunnen zijn. 'In heel Nederland is er best de nodige weerstand tegen windmolens. Dat komt, denk ik, met name omdat we in het verleden de processen niet goed hebben doorlopen. Ik denk dat mensen tijd nodig hebben om te erkennen dat het meevalt. En die tijd geven we ze nu', zegt Potjer, die de portefeuille Energie onder zijn hoede gaat nemen.

In algemene zin gaat de provincie het plaatsen van windmolens alleen toestaan als er lokaal draagvlak is, de turbines worden opgesteld in een lijnopstelling langs infrastructuur of op grote open wateren en dat omwonenden kunnen meedelen in de opbrengsten. Het Groene Hart, Hoeksche Waard, Midden-Delfland en natuurgebieden zijn uitgesloten. Alternatieve manieren voor windenergie waar de provincie op in wil zetten zijn innovaties voor CO2-vrije elektriciteit, aardwarmte, waterstop getijdenenergie.

Lees ook: Provincie wordt soepeler in beleid windmolens en zonneweides

advertentie
.
advertentie