Coronatoegangsbewijs vanaf morgen verplicht: gemeente zegt weigeraars aan te pakken

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Vanaf zaterdag is het verplicht om een coronatoegangsbewijs te laten zien bij bezoek aan onder meer een bioscoop, theater, evenement of een horecagelegenheid. De gemeente Alphen aan den Rijn zegt ondernemers, die het controleren van gasten aan de deur principieel weigeren, hard aan te pakken.

Ondernemers, organisaties en verenigingen zijn verantwoordelijk voor het controleren van gasten die naar binnen willen. 'Dit is geen vrije keuze maar een wettelijke verplichting waar alle gemeenten op zullen handhaven', meldt de gemeente. 'Principieel weigeren om dit niet te doen kan niet. We zullen daar als gemeente, in samenwerking met de politie, stevig op inzetten.'

Verder zullen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) steekproefsgewijs controles uitvoeren en zich vooral richten op excessen.

Niet op het terras

Zodra gasten op het terras van een horecagelegenheid plaatsnemen, hoeven ze geen QR-code te laten zien. Als ze binnen naar het toilet willen, moet dat wel. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld een voetbalvereniging. Het college van burgemeester en wethouders voorziet daar geen problemen in. 'Ik denk dat het gewoon even wennen is', zegt burgemeester Liesbeth Spies.