Cultuurvisie 3.0: geen keuzes Castellum en poppodium, beeldende kunst meer zichtbaar

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - 'We hebben al heel veel in Alphen, maar het mag zichtbaarder worden.' Dat is volgens wethouder Erik van Zuylen (GroenLinks) de belangrijkste opdracht in de nieuwe cultuurvisie. Anderzijds worden er nog geen (harde) keuzes gemaakt over de toekomst van Theater Castellum en het beoogde poppodium.

De gesprekken met de geïnteresseerde kandidaat over de verkoop of het overnemen van de exploitatie van Theater Castellum zijn nog gaande. Daarom komt Van Zuylen voor de zomervakantie met een apart voorstel over Castellum. Dat besluit wordt vervolgens verwerkt in de definitieve cultuurvisie. Dit is dan ook een 'tussenstap', meent de wethouder.

Geen extra subsidie

Het is niet het uitgangspunt dat Castellum meer subsidie gaat krijgen. Al jarenlang vindt een deel van de gemeenteraad dat de gemeente 'voor een dubbeltje op de eerste rij zit' en stelt dat extra subsidie de enige oplossing is om de organisatie financieel gezond te maken. Maar dat wil Van Zuylen niet. De wethouder kiest voor 'objectief vaststellen wat de culturele functie is' en daar de exploitatie op afstemmen.

Welke kant de onderhandelingen over Castellum opgaan, wil Van Zuylen niet zeggen. Wat vast staat is dat Castellum blijft bestaan en die culturele (theater)functie behoudt. 'We gaan heel kritisch kijken naar de huidige exploitatie en de financiële randvoorwaarden. Maar wie de exploitant wordt of wat de langjarige voorwaarden worden, moet in de komende maanden duidelijk worden', zegt Van Zuylen.

MAX, Pleyn 68 en theaters

Een poppodium komt er vooralsnog niet. 'Daar gaan we verder over in gesprek. Voor nu hebben we gekeken naar hoe we de huidige panden beter kunnen inzetten voor popmuziek.' Vooralsnog gaan jongerencentrum MAX (Alphen aan den Rijn), dorpshuis Pleyn 68 (Hazerswoude-Rijndijk) en de verschillende theaters popmuziekoptredens faciliteren. In het derde kwartaal van 2021 wordt het activiteitenaanbod gepresenteerd.

Verder moeten meer mensen het werk van kunstenaars gaan zien. Het is de bedoeling dat in de openbare ruimte meer pronkstukken van lokale artiesten worden geëtaleerd. Muziek- en dansverenigingen krijgen meer mogelijkheden om op te treden. Het vorig jaar opgerichte cultuurplatform KHABBAZ moet daarvoor zorgen.

Coronavirus

Donderdagavond presenteert wethouder Van Zuylen de cultuurvisie aan de gemeenteraad. 'Het is mijn eerste versie, ik ben er blij mee.' Of de gemeenteraad dat ook is, is afwachten. Toenmalig wethouder Leo Maat kreeg in 2019 tot tweemaal toe niet de handen op elkaar voor zijn cultuurvisie.

De gemeenteraad vond het ondermaats en eiste harde keuzes. Die harde keuzes blijven ook in deze 3.0-versie uit. 'Zonder corona hadden we nu meer duidelijkheid gehad over de financiële mogelijkheden', verklaart Van Zuylen. 'Als we dit voorstel aannemen, hebben we een mooie basis.'

Als alles volgens plan verloopt, neemt de gemeenteraad in juli een besluit over de cultuurvisie.

Hieronder is het radio-interview met wethouder Erik van Zuylen (GroenLinks) van cultuur te beluisteren.