D66-fractievoorzitter Inge Prins verlaat Alphense gemeenteraad

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Inge Prins stopt als raadslid in Alphen aan den Rijn. De fractievoorzitter van D66 heeft een baan aangeboden gekregen bij het Openbaar Ministerie in Groningen en gaat naar het noorden van het land verhuizen. De wet staat niet toe om dan raadslid in Alphen te blijven. En dus zwaait Prins per 1 oktober af.

In 2008 kwam Prins in de gemeenteraad. De inwoner van Zwammerdam werd direct fractievoorzitter. In 2013 loodste ze D66 naar vier zetels bij de gemeenteraadsverkiezingen en dwong een plek in de coalitie af. Bij de daaropvolgende verkiezingen, in maart van dit jaar, ging D66 terug naar drie zetels en verdween D66 uit de coalitie.

Saillant is dat Richard Middelraad donderdagavond afscheid nam van de gemeenteraad. De D66'er gaat verhuizen in verband met onvoorziene persoonlijke omstandigheden. Zijn plek wordt ingenomen door raadsliddebutant Maurits de Vries. Pieter Jan Morssink, die bij de verkiezingen geen zetel bemachtigde, keert terug in de raad als opvolger van Prins.

Gert van den Ham wordt per direct fractievoorzitter van D66. Hij is het enige raadslid van D66 die zijn plek na de gemeenteraadsverkiezingen van een half jaar geleden handhaaft.

Derde raadslid

Prins is, met uitzondering van de beëdigde raadsleden die promoveerden naar wethouder in Alphen aan den Rijn, alweer het derde raadslid dat na de gemeenteraadsverkiezingen in maart werd geïnstalleerd en haar zetel inlevert. Eerder deden Bernadette Wolters (PvdA), omdat zij inging op het wethouderschap in Nieuwkoop, en Middelraad, die ook verhuist, dat. Daarnaast koos Pauline Hoogeveen van GroenLinks ervoor om haar uitverkiezing als raadslid niet te vervullen.