Daan van Leeuwen (ARC) scoort historisch doelpunt uit self pass

ALPHEN AAN DEN RIJN - De 6-2 van Daan van Leeuwen, dinsdagavond tijdens de voetbalwedstrijd tussen de beloftenteams (eindstand: 9-3) van ARC en VVSB, was een historisch doelpunt. Thijs Spanjer past de self pass toe bij een hoekschop. Hij dribbelt de bal het veld in, speelt zijn tegenstander uit en geeft de assist op Van Leeuwen die het doelpunt maakt. Het is de eerste treffer die dankzij een nieuwe spelregel valt dit seizoen in de Future Rules Football League.

Een aantal topamateurclubs uit de Randstad, waaronder initiatiefnemer ARC, doet mee aan een speciale competitie waarin nieuwe spelregels worden getest als de self pass bij vrije trappen, hoekschoppen en doeltrappen. Maar ook wordt er niet langer ingegooid, maar ingetrapt. Gele en rode kaarten worden omgezet in tijdstraffen en verplichte wissels. 'We testen spelregels met als doel om te kijken of we het voetbal in de toekomst aantrekkelijker kunnen maken', vertelt secretaris-generaal Gijs de Jong (KNVB).

Komend seizoen worden ruim 50 voetbalwedstrijden gespeeld met deze spelregels. 'We gaan data verzamelen om te kunnen onderbouwen dat deze spelregelwijzigingen het voetbal sneller en leuker maken', vervolgt De Jong. Als het aanslaat, is het de bedoeling dat de nieuwe spelregels ook écht toegepast gaan worden. Al zal dat nog een tijd duren. 'Met de VAR zijn we sinds 2011 bezig geweest en is afgelopen WK pas toegepast. Het zal ook zeker vijf tot tien jaar duren voordat deze spelregels zijn toegepast in de Champions League', vermoedt De Jong.