De Week van het Werk in krappe arbeidsmarkt: ‘De animo is groot’

Geschreven door: Mike Mourits

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Binnenkort wordt De Week van het Werk weer georganiseerd in Alphen aan den Rijn. Ondernemers, het onderwijs en de overheid buigen zich in die week over de uitdagingen waar werkgevers en werknemers mee te maken hebben. Voor ondernemers staan er die week inspiratiesessies op het programma, middelbare scholieren moeten zich kunnen onderdompelen in toekomstige carrièrepaden en werkzoekenden kunnen in deze week wellicht een nieuwe baan binnenslepen.

In de huidige krappe arbeidsmarkt hebben werkgevers moeite om hun openstaande vacatures gevuld te krijgen. De animo van bedrijven om mee te doen aan deze Week van het Werk, die wordt georganiseerd van 31 oktober tot en met 5 november, is groot volgens Dick Feddes, bestuurslid bij Vereniging Ondernemingen Alphen aan den Rijn (VOA). 'Het is niet alleen bedoeld voor actieve werkzoekenden, maar ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in de deelnemende bedrijven of die hun carrière willen veranderen.'

Tijdens de Banenparade op zaterdag 5 november in het Alphense gemeentehuis zijn ruim vijftig werkgevers aanwezig. Met verschillende workshops en activiteiten worden werkzoekenden, werkgevers én werknemers uitgedaagd om zichzelf verder te ontwikkelen. Zo'n honderd Oekraïense werkzoekenden zijn ook uitgenodigd, die samen met aanwezige tolken kennis kunnen maken met de verschillende bedrijven.

Solliciteren zonder brief of cv

Tien ondernemers gaan daarnaast op een bijzondere wijze op zoek naar nieuw personeel bij het Open Hiring Café. 'Het is solliciteren zonder brief of cv', legt Feddes uit. 'Werkgevers bepalen of ze je aannemen om wie je bent en wat je kunt.'

Een werkzoekende kan dus direct bij een van deze deelnemende bedrijven aan de slag. Motivatie om aan het werk te gaan is daarbij wel vereist.

'Stigma op mbo weghalen'

Op dinsdag 1 en woensdag 2 november organiseert mboRijnland de Go4it! Beroepenmanifestatie. Vmbo-leerlingen kunnen daar bij vijf interactieve pleinen aan de slag om kennis te maken met verschillende beroepssectoren. 'We willen jongeren inspireren om naar het mbo door te stromen', zegt Marc Schoorel, directeur College Economie en Dienstverlening bij mboRijnland.

Er worden in totaal zo'n 1250 leerlingen verwacht bij de beroepenmanifestatie. Niet alleen zij moeten volgens Schoorel worden geïnspireerd, maar met name de ouders en verzorgers van de leerlingen. 'We moeten het stigma weghalen dat je 'mislukt bent' als je naar het vmbo gaat', is hij van mening. Veel ouders zouden met name benadrukken dat het belangrijk is om door te stromen naar de havo en daarna verder. 'Terwijl er juist aan goed opgeleide mbo-studenten nu een tekort is.'

Het volledige programma van De Week van het Werk, met onder andere de kick-off op maandag 31 oktober en de verkiezing van de Hartstikke Sociaal Bokaal, is te vinden op de website van de organisatie.