De wethouders: 5 tot 10 miljoen euro bezuinigen óf belastingen verhogen

Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - 5 à 10 miljoen euro wil de gemeente Alphen aan den Rijn gaan bezuinigen. Het alternatief is dat de belastingen worden verhoogd om de gemeentebegroting aan te vullen. Dat kondigt wethouder Kees van Velzen (CDA) aan in een uitgebreid interview met Studio Alphen, waarin hij terugkijkt op de voorbije drie jaar van zijn wethouderschap en vooruitkijkt naar het laatste échte jaar voor de verkiezingen.

Die bedragen komen niet uit de lucht vallen. In 2019 spreekt de wethouder financiën voor het eerst over een ombuiging van deze orde van grootte. Dat is nodig om in de toekomst financieel-gezond te blijven en om geld vrij te maken voor nieuwe ambities.

De laatste maanden, onder meer rond het begrotingsdebat, noemt Van Velzen deze bedragen niet langer in afwachting van de financiële consequenties van de coronacrisis. Ondanks een poging van de voltallige oppositie om in oktober al een bezuiniging van 5 miljoen euro af te dwingen. De coalitie wil, net als Van Velzen, wachten met bezuinigen totdat het daadwerkelijke bedrag bekend is.

Komend halfjaar

5 tot 10 miljoen euro dus. Beter gezegd: 5 miljoen euro om financieel-gezond te blijven en nog eens maximaal 5 miljoen euro voor nieuwe ambities. 'Als we alles optellen, kom je in de buurt van dit bedrag', aldus Van Velzen. En dat geld kan op twee manieren gevonden worden: de inwoners meer belasting laten betalen of om te bezuinigingen.

'Meestal wordt gedacht dat het pijnlijker is om meer belasting te betalen, ik denk dat het pijnlijker is dat we iets niet meer gaan doen wat we nu doen', vindt Van Velzen. 'Als wij gaan vertellen aan mensen die subsidie krijgen vertellen dat u veel minder subsidie krijgt, is dat ook geen leuke boodschap. Met elkaar moeten we die rekensom komend halfjaar gaan maken.'

Het bezuinigingsdebat, in Alphen ook wel de kerntakendiscussie genoemd, gaat in de eerste zes maanden van 2021 gevoerd worden door de gemeenteraad.

In een serie radio-interviews blikt Studio Alphen terug met alle vijf de wethouders op bijna drie jaar regeren in de gemeente Alphen aan den Rijn én vooruit op het laatste volledige jaar van dit college van burgemeester en wethouders in aanloop naar de gemeenteraadsververkiezingen in maart 2022. Hieronder is het gesprek met wethouder Kees van Velzen te beluisteren. Alle vijf de radio-interviews worden zaterdag 2 januari (vanaf 15.00 uur) en zondag 3 januari (vanaf 12.00 uur) uitgezonden op Studio Alphen.