Deze ‘geboorteakte’ van dierenhuid maakt Boskoop bijna 800 jaar oud

BOSKOOP - In de kelder van het Nationaal Archief in Den Haag staat op een stukje dierenhuid het woord buckeskop geschreven. De zogeheten charter dateert uit het jaar 1222 en is, zover bekend, het oudste document waar Boskoop in wordt vermeld. Inwoners van het kwekersdorp willen de 800ste verjaardag volgend jaar niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Tussen talloze archiefkasten haalt Arjan Poelwijk, archiefspecialist van het Nationaal Archief, een doos tevoorschijn. 'Dit is hem dan. Het oudste document waarin de naam Boskoop genoemd wordt', zegt Poelwijk. Op de zijkant van de doos valt te lezen dat het gaat om een document uit het archief van de Abdij van Rijnsburg, met inventarisnummer 680.1. 'Hier zien we dus buckeskop staan, wat de Latijnse term voor Boskoop is', aldus Poelwijk die de letters op het document aanwijst.

Charters zijn officiële documenten waarin bijvoorbeeld eigendomsrechten werden vastgelegd. In dit geval staat vastgelegd dat Graaf Willem van Holland geld schenkt aan de abdij van Rijnsburg, waarmee onder andere in Boskoop grond kan worden gekocht. 'En heel vaak zien we dus dat daar ook een zegel aan gehecht wordt van, in dit geval de Graaf van Holland, die zo'n document bekrachtigd en rechtskracht geeft. Het zijn eigenlijk altijd juridische documenten.'

'Wel heel bijzonder'

'Het is natuurlijk wel heel bijzonder', zegt Helma van der Louw na afloop. 'Dat je als inwoners van Boskoop hier in het archief de 'geboorteakte' van je dorp kunt vinden.' Samen met andere Boskopers is Van der Louw betrokken bij de Stichting 800 Jaar Boskoop, die volgend jaar verschillende activiteiten en evenementen organiseert. 'Veertig of vijfenveertig organisaties hebben al aangegeven dat ze mee willen doen, dus zo leeft het in ieder geval.'

Op vrijdag 4 februari 2022 moet het jubileumjaar worden afgetrapt. 'Dat is een heel openingsweekend dat we gaan doen met culinair, muzikaal, spektakel. Rondom de hefbrug, rondom het centrum van Boskoop', legt Van der Louw uit. Verder staan er een feestweek in juni, theatervoorstellingen van De Schone van Boskoop en een afsluiting in december op de planning.