Deze lantaarnpalen zijn nog niet af of het licht dooft alweer: gemeente verwijdert ze

HAZERSWOUDE-DORP - Langs het Oostvaartpad zouden nieuwe lantaarnpalen moeten komen te staan. Tenminste, dat was de bedoeling. Want nog voordat de straatverlichting volledig is gemonteerd, heeft de gemeente alweer besloten ze allemaal weg te halen.

Onlangs zijn de palen langs het fietspad tussen Hazerswoude-Dorp en Hazerswoude-Rijndijk geplaatst. 'In het beleidsplan Fiets in het streven opgenomen dat per verbinding een verlichte fietsroute wordt aangelegd. Dit is nu in uitvoering', legt een woordvoerder van de gemeente Alphen aan den Rijn desgevraagd uit. Op die manier moeten er goed verlichte fietspaden komen tussen alle dorpskernen in de gemeente.

Inwoners uit Hazerswoude waren echter minder blij met de komst van de lantaarnpalen. Velen noemden het horizonvervuiling, anderen maakten zich zorgen over wat het licht voor invloed zou hebben op de dieren die in het gebied leven. 'Voor wat betreft het fietspad Oostvaartpad heeft het college van burgemeester en wethouders nu besloten - mede vanwege de geluiden uit de omgeving - om hier geen verlichting aan te brengen', aldus de woordvoerder. 

Het college kiest ervoor om 'het ongerepte polderlandschap en het zicht op de maan en sterren in de avond en nacht' te behouden. Voor het einde van het jaar moeten de palen langs het fietspad weer weg zijn.